Cu plafonul prețului energiei care va crește și mai mult, ca să nu mai vorbim de criza actuală a costului vieții, probabil că vă gândiți la modalități de a reduce costurile.

De la a fi inteligent cu privire la utilizarea încălzirii până la monitorizarea utilizării aparatelor de bucătărie, există o mulțime de mici modificări pe care le puteți face care vă pot economisi bani la facturile de energie. Unul dintre lucrurile la care s-ar putea să nu te-ai gândit este cât de multă energie este consumată de aparatele care sunt conectate la priză – dar nu sunt folosite.

Câți dintre noi sunt vinovați că au lăsat încărcătoarele de telefoane, încărcătoarele de laptop, televizoarele și ceasurile conectate la rețea. Mai ales când nu sunt oprite corect? Ei bine, acest obicei ar putea să te coste. Dacă lăsați un aparat în priză și pornit, chiar dacă nu utilizați în mod activ produsul, acesta va epuiza electricitatea. Acest lucru se datorează faptului că electricitatea va putea circula prin dispozitiv. Crescând astfel consumul de energie și, din păcate, facturile de energie.

Frigider

Pixabay

Deoarece un frigider/congelator trebuie să fie în permanență pornit, nu este surprinzător că peste 12% din energia întregii gospodării provine numai din frigider/congelator. Costând gospodăriile în jur de 400 de lei pe an.

Evident, nu poți să-ți închizi frigiderul atunci când nu îl folosești. Dar există modalități de a te asigura că funcționează cât mai eficient posibil. Ceea ce înseamnă că vei plăti doar minimul. Curățarea regulată a frigiderului, atât curățarea externă, cât și cea internă, este cea mai simplă modalitate de a vă asigura că funcționează eficient.

Păfuirea de praf în exterior înseamnă că praful nu va pătrunde în sistem și nu va afecta modul în care funcționează. Iar curățarea interiorului și eliminarea oricăror alimente învechite înseamnă că frigiderul nu trebuie să muncească atât de mult pentru a menține alimentele reci sau congelate.

Televizoare

Un studiu din 2021 a arătat că 98% dintre gospodăriile din Marea Britanie recunosc că își lasă televizorul în standby zilnic. Mulți presupunând în mod greșit că oprirea prin intermediul telecomenzii îl oprește complet. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna valabil.

Lăsând televizorul în priză și pornit consumă 1,3 kWh. Acest lucru poate adăuga alți 400 de lei pe an la factura dvs. anual.

Console de jocuri

Consolele de jocuri tind să fie lăsate pornite și conectate la fel de mult ca televizoarele și sunt adesea trecute cu vederea. Asigurându-vă că este oprit complet, puteți economisi în fiecare zi. Deoarece atunci când o consolă de jocuri obișnuită este lăsată în standby, folosește 15 kWh pe oră.

Fierbător

Deși un ceainic nu este cel mai rău vinovat pentru că este un canal de scurgere a energiei, va adăuga o sumă inutilă la factura dvs. Așa că cel mai bine este să-l opriți de la rețea. Lăsând un fierbător mediu conectat și pornit atunci când nu este utilizat, consumă aproximativ 0,3 kWh. Desigur, această cifră nu este enormă.

Echipament de exerciții la domiciliu

Dacă ați făcut antrenamente acasă în timpul blocării, este posibil să fi investit în unele echipamente de exerciții. De la benzi de alergare la biciclete de exerciții. Excelent pentru sănătatea ta, mai puțin bun pentru soldul tău bancar.

Dacă ne-am păstrat sau nu obiceiurile de fitness este o altă poveste. Totuși, dacă echipamentul sportiv este lăsat în priză, atunci poate fi costisitor. O bicicletă de exerciții consumă în medie 7 kWh când este lăsată în standby.

Încărcătoare conectate

Cu toții suntem vinovați că ne-am lăsat încărcătoarele conectate și gata să ne încărcăm dispozitivele ori de câte ori avem nevoie de ele. Ar fi greșit să presupunem că încărcătorul va costa bani doar dacă un dispozitiv este conectat efectiv.

În timp ce lăsați un încărcător gol în priză ar putea fi cel mai scump, adaugă costuri inutile la facturi.