Reclamă
Reclamă

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că Norvegia va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparații ale infrastructurii energetice a Ucrainei și asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare.

„Rusia efectuează atacuri masive și sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi și noapte pentru a menține furnizarea vitală de electricitate pentru populație”, a precizat șeful guvernului de la Oslo, potrivit Agerpres.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice au redus producția de energie electrică a Ucrainei la jumătate față de nivelul din iarna trecută.

Reclamă

Store a afirmat că Norvegia discută cu Kievul despre modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziție. „Ucrainenii înșiși sunt cei mai în măsură să știe ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanței lucrărilor de reparații înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparațiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru șapte maternități și teatre de operațiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveția, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susținut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare și civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027.

Aproximativ 10 milioane de euro din aceste fonduri vor fi direcționate către reparațiile din regiunea Harkov, unde vor fi instalate panouri solare pentru șapte maternități și teatre de operațiuni. În 2022, Norvegia a contribuit cu 2,1 miliarde de coroane la sectorul energetic ucrainean și 1,9 miliarde anul trecut.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro