Reclamă
Reclamă

Trei sondaje de opinie britanice, publicate sâmbătă seara, au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, indicând un posibil dezastru electoral la alegerile din 4 iulie. Un sondaj a avertizat chiar că partidul se confruntă cu „extincția electorală”.

Sondajele au fost publicate la jumătatea campaniei electorale, după ce atât conservatorii, cât și laburiștii și-au expus manifestele electorale.

Sunak a surprins pe mulți membri ai propriului său partid anunțând aceste alegeri anticipate pe 22 mai, contrar așteptărilor că va aștepta până mai târziu în cursul anului. Decizia sa vine după cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

Reclamă

Compania de cercetare de piață Savanta a constatat un sprijin de 46% pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, în creștere cu 2 puncte față de sondajul anterior, publicat cu cinci zile mai devreme, în timp ce sprijinul pentru conservatori a scăzut cu 4 puncte, la 21%. Sondajul Savanta a fost realizat între 12 iunie și 14 iunie pentru Sunday Telegraph.

Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta, a declarat: „Cercetarea noastră sugerează că aceste alegeri ar putea fi nimic mai puțin decât dispariția electorală pentru Partidul Conservator”.

Un sondaj separat, realizat de Survation și publicat de Sunday Times, a prezis că conservatorii ar putea ajunge cu doar 72 de locuri în Camera Comunelor, formată din 650 de membri, cel mai mic număr de posturi din istoria lor de aproape 200 de ani, în timp ce laburiștii ar câștiga 456 de locuri. Acest sondaj a fost realizat în perioada 31 mai – 13 iunie.

În termeni procentuali, sondajul Survation a plasat Partidul Laburist cu 40% din voturi și Partidul Conservator cu 24%, în timp ce partidul Reform din Marea Britanie, al fostului militant pentru Brexit Nigel Farage, a avut 12%.

Un al treilea sondaj, realizat de Opinium pentru Sunday’s Observer și desfășurat între 12 iunie și 14 iunie, a arătat de asemenea laburiștii cu 40% din voturi, conservatorii cu 23% și Reform cu 14%, indicând că cele două mari partide cedează teren în fața rivalilor mai mici.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro