Reclamă
Reclamă

Este cutremur în USR după rezultatele la alegerile locale și cele europarlamentare. Președintele partidului, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia de la conducerea USR. Partidul a pierdut trei mari primării și și-a înjumătățit scorul față de europarlamentarele din 2019. În cărți pentru șefia partidului sunt acum Dominic Fritz, Elena Lasconi și Lucian Viziteu, primari care și-au recâștigat mandatul în teritoriu. Sunt supărări și la nivelul Alianței Dreapta Unită. Liderii Forța Dreptei spun că alianța nu a fost soluția potrivită și ar fi nevoie de o schimbare.

Cătălin Drulă, președintele demisionar al USR, a declarat: „Rezultatul alegerilor este sub așteptările pe care le-am avut. Îmi asum acest rezultat. Voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp. Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Mă gândesc aici la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte. E foarte important ca USR să continue, pentru că în această mișcare s-au pus speranțele de modernizare a României.”

Acum, partidul își caută un nou președinte. Printre candidații deja anunțați: Dominic Fritz, Elena Lasconi și Lucian Viziteu, primări care au reușit să obțină încă un mandat în teritoriu.

Reclamă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a afirmat: „Bineînțeles că mă doare să văd că propriul meu partid a luat un scor care nu se ridică la ambițiile noastre. Și de aceea decizia congresului este o decizie asumată și corectă. Vreau să spun foarte clar: eu nu voi candida la nicio funcție în stat în acest an, ca să închei orice fel de zvon.”

Elena Lasconi l-a criticat pe Cătălin Drulă. Câteva voci din USR vorbesc și despre o posibilă candidatură a acesteia la șefia partidului, însă actualul primar din Câmpulung Muscel spune că are nevoie de o pauză după alegeri. Elena Lasconi a declarat: „Cred că își dă seama că a greșit. Dar nu e singur acolo. Ori facem reset ori ce? Nu se schimbă nimic. Schimbi doar fațada.”

USR a pierdut și primăria Brașovului. Allen Coliban a fost învins de liberalul George Scripcaru. Allen Coliban a spus: „O luptă al cărei rezultat nu este cel pe care ni l-am dorit și pentru care sunt direct responsabil și îmi pare rău în fața colegilor și în fața celor care ne-au susținut.”

În Capitală, USR e umăr la umăr cu alianța PSD-PNL în sectoarele 1 și 2. Numărarea voturilor avansează extrem de lent, iar diferența dintre competitori e de ordinul zecimilor de procent.

Liderii USR se vor reuni săptămâna viitoare pentru a decide candidatul la prezidențiale.

La PSD, rezultatele alegerilor i-au consolidat poziția președintelui Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu a spus: „Așa cum v-am spus, PSD a câștigat alegerile. O să stau de vorbă cu domnul Ciucă, am vorbit de dimineață, urmează să avem o coaliție. Sectoarele 1 și 2 sunt câștigate, domnul Tuță și domnul Hopincă au câștigat. E o diferență mică, dar înseamnă democrație.”

Social-democrații au pierdut însă un fief important. Primăria Slatina a fost câștigată de liberali la alegerile din 9 iunie. Paul Stănescu, secretar general PSD, a comentat: „Simplu, slătinenii au vrut altceva. Dacă v-ați uitat atent la rezultate, Consiliul local l-a câștigat PSD, problema a fost cu omul cu persoana.”

La Partidul Național Liberal, pierderile sunt mai numeroase decât victoriile. De aceea, voci din partid vorbesc inclusiv despre ieșirea de la guvernare pentru a redresa scorul partidului la prezidențiale. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat: „PNL nu pleacă de la guvernare. Să fie extrem de clar acest lucru pentru toată lumea, PNL nu părăsește corabia guvernării. Partidul va analiza în următoarele zile fiecare situație în parte. Dl Flutur a primit la vot 47%. Rămâne un om cu o mare experiență politică, extrem de necesar pentru PNL, avem nevoie de experiența dânsului și ne-a lipsit în aceste luni.”

Liberalii mai au 11 din cele 17 județe pe care le câștigaseră în 2020. Un alt eșec de notat este Sebastian Burduja, care a obținut doar 10 procente la Primăria Capitalei, cel mai mic scor obținut de liberali în ultimii ani.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro