Veste bună pentru toți șoferii din România. După falimentul Euroins, se schimbă legea RCA. Modificările se aplică atât pentru cei care încă au asigurări la această companie, dar și la clienții celorlalți asiguratori de pe piața din țara noastră.

Se schimbă legea RCA din țara noastră

Anul 2023 a fost marcat de încă un faliment pe piața RCA din România. Tribunalul București a pronunțat deschiderea procedurii de faliment în cazul companiei Euroins, lider de piață, pe data de 9 iunie.

Românii care au asigurarea pentru mașină încheiată cu această companie trebuie să știe că pe data de 8 septembrie, acestea vor expira. Motiv pentru care toți vor trebui să-și caute alți asiguratori.

ASF a decis să ușureze acest proces pentru conducătorii auto din țara noastră. Este vorba de o modificare a normei 20/2017, care ar permite ca perioada de intrare în valabilitate a contractului RCA să fie mai mare de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Astfel, termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA va fi majorat până la 60 de zile de la încheierea contractului. Ceea ce înseamnă că clienții Euroins, dar și restul românilor, pot să-și încheie mult mai devreme asigurări, pe care ulterior să le folosească.

Ce trebuie să știe românii care fac accident și încă au asigurare la Euroins

Până pe 8 septembrie, șoferii care încă circulă cu o asigurare de la Euroins trebuie să știe că aceasta funcționează normal. În cazul în care sunt implicați într-un accident rutier, pot beneficia în continuare de despăgubiri sau de constatări de soluționare amiabilă. Totul conform acoperirii și termenelor prevăzute în contractul de asigurare.

Cei care să renunțe însă la acest tip de asigurare, pot solicita denuntarea politelor si primirea banilor pentru perioada rămasă neasigurată. Cererile trebuie trimise către Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Acesta este administratorul interimar al societății după faliment.