Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, însă după o intervenție chirurgicală este în afara pericolului, conform declarațiilor adjunctului său, Tomas Taraba. Incidentul, care a avut loc după o ședință de guvern, a stârnit reacții internaționale și condamnări din partea liderilor mondiali.

Ministrul de interne slovac, Matus Sutaj Estok, a criticat presa pentru crearea unui climat de ură ce ar fi condus la acest atac, în timp ce președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, a descris acest eveniment ca fiind o amenințare gravă la adresa democrației. Internațional, președintele SUA, Joe Biden, împreună cu lideri din Ucraina, Spania, și Marea Britanie, au exprimat solidaritatea cu poporul slovac.

Împușcăturile, care i-au perforat stomacul și au lovit o articulație, au avut loc în fața unei case de cultură, fiind opera unui fost paznic în vârstă de 71 de ani. Robert Fico fusese transportat urgent la spital, unde a fost operat, starea sa fiind inițial critică. Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, și alți lideri politici internaționali și-au exprimat șocul și susținerea pentru prim-ministrul rănit.

Evenimentul a determinat convocarea unei ședințe de urgență a Parlamentului slovac, într-un moment descris de ministrul apărării slovac, Robert Kalinak, ca fiind cel mai trist din istoria Slovaciei post-comuniste.