Reclamă
Reclamă

Aviația israeliană a lansat luni lovituri aeriene în estul orașului Rafah din Fâșia Gaza, vizând zone apropiate de unde civilii palestinieni au fost evacuați, conform declarațiilor oferite de Al-Aqsa, canalul oficial al Hamas și citate de Reuters. Aceste acțiuni survin după ce armata israeliană (IDF) a anunțat evacuarea civililor din Rafah, la granița cu Egiptul, unde este considerată prezenta ultimului bastion al mișcării Hamas.

Locuitorilor li s-a solicitat să se deplaseze către o „zonă umanitară extinsă”, situată la o distanță de 20 de kilometri, prin diverse mijloace de comunicare cum ar fi SMS, apeluri telefonice și afișe în arabă. În ciuda pregătirilor, condițiile meteo nefavorabile au lăsat multe familii în incertitudine. „Plouă cu găleata și nu știm unde să mergem,” mărturisește Abu Raed, un resident al zonei.

Exploziile au început să fie auzite în zona estică a orașului Rafah imediat după prânz. La scurt timp, un oficial de rang înalt al Hamas a denunțat evacuarea forțată ca fiind o „escaladare periculoasă”, punând responsabilitatea pe umerii Israelului și aliaților săi.

Reclamă

Cartierele evacuate din periferia orașului Rafah au fost direcționate către tabere de corturi în orașele adiacente Khan Younès și Al Mawasi, după informații furnizate de radioul militar israelian. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a subliniat necesitatea acțiunilor militare, mai ales în regiunea Rafah, invocând impasul negocierilor între Israel și Hamas pentru încetarea ostilităților și eliberarea ostaticilor israelieni.

Discuțiile între cele două părți, care au avut loc la Cairo, au ajuns într-un blocaj total după un atac revendicat de Hamas. Acesta a avut loc duminică, la un punct de trecere de la Kerem Shalom în Fâșia Gaza, soldat cu decesul a patru soldați israelieni, conform unei surse egiptene de înalt nivel.

În lumina acestor evenimente, tensiunile dintre Israel și Hamas continuă să escaleze, determinând răspunsuri militare și evacuări de urgență, în timp ce perspectivele de pace par tot mai greu de atins.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro