Fostul paznic Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, este acum în arest după ce l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico. Incidentul a avut loc miercuri, după ce Fico a ieșit din Casa de Cultură din Handlova. Atacatorul a motivat acțiunea sa prin nemulțumirea față de politica guvernului și acuzații de suprimare a presei. ‘Nu sunt de acord cu politica Guvernului. Mass-media sunt lichidate’, a declarat Cintula. Un aspect surprinzător al atacului a fost faptul că Cintula i s-a adresat lui Fico prin diminutiv, ‘Robo’, înainte de a deschide focul.

Robert Fico, premierul Slovaciei, se află într-o condiție ‘deosebit de gravă’, fiind încă în operație la câteva ore după tentativa de asasinat. Ministrul apărării slovac, Robert Kalinak, a descris situația premierului ca fiind ‘foarte proastă’ și a menționat că medicii se luptă să-i salveze viața după ce a suferit ‘grave traume multiple’.

Povestea personală a lui Cintula include un episod din 2016 când a supraviețuit unei tentative de asasinat într-un centru comercial. Fiul său a negat zvonurile că Cintula ar fi fost pacient la o instituție psihiatrică, confirmând în schimb că acesta avea permis de port-armă. Cazul este în prezent gestionat de Agenția Națională Penală din Slovacia.