An de an, cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, creștin-ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor, denumită și Intrarea Domnului în Ierusalim. Această sărbătoare face parte din cele 12 sărbători împărătești ale anului bisericesc. 

Istoria Duminicii Floriilor începe în secolul al IV-lea, prima sărbătoare având loc la Ierusalim. Rapid, această tradiție s-a răspândit în întreaga lume creștină și a devenit o celebrare fastuoasă. Floriile pregătesc credincioșii pentru bucuria biruinței lui Hristos asupra morții, care va avea loc în duminica Învierii. 

Superstiții de Florii

Sărbătoarea Floriilor marchează începutul Săptămânii Mari, ultima perioadă de pregătire pentru Paști, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, Săptămâna Patimilor începe în această zi, și în biserici se oficiază Deniile, slujbe care retrăiesc suferințele lui Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. 

În timpul Floriilor, românii respectă numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții specifice acestei sărbători importante. 

Superstiții de Florii 2023 | Ce să nu faci sub nicio formă în această zi

De ce nu trebuie să te speli pe cap de Florii

Câteva superstiții asociate cu ziua de Florii includ legătura dintre vremea acestei zile și vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara următoare. De asemenea, se crede că nu este indicat să te speli pe cap în această zi, deoarece se spune că vei încărunți prematur. 

Munca nu este permisă în ziua de Florii, iar masa trebuie să fie pregătită pe tot parcursul zilei. Se consumă pește, deoarece există dezlegare la pește în această zi. 

În Duminica Floriilor, nu se plantează flori sau alte plante, pentru a evita ghinionul. Pomii sunt plantați în Săptămâna Mare. 

O altă superstiție spune că persoana care se împărtășește în această zi are șansa de a-și împlini orice dorință. Credinciosul trebuie să-și exprime dorința în gând chiar înainte de a primi împărtășania.