CNN a dezvăluit că Hawaii, statul american situat în Oceanul Pacific, nu este teoretic protejat de NATO, o situație neobișnuită ce ridică întrebări cu privire la securitatea sa în fața unor posibile agresiuni străine.

În ciuda faptului că este parte a Statelor Unite, tratatele care guvernează Alianța Nord-Atlantică nu includ Hawaii sub protecția lor, din cauza locației geografice și a particularităților istorice.

David Santoro, președinte al Pacific Forum în Honolulu, subliniază caracterul neașteptat al acestei excepții. ‘Oamenii presupun adesea că, fiind parte a SUA, Hawaii este automat protejat de NATO,’ a declarat el. Acest stat nu a fost inclus în Tratatul de la Washington, bazat pe care a fost formată NATO în 1949, deoarece la acea vreme nu era încă stat al SUA și este situat în Pacific, nu în Atlantic.

Departamentul de Stat al SUA confirmă că articolul 5 al NATO, care se referă la apărarea colectivă, nu acoperă Hawaii, însă menționează că articolul 4, legat de consultările dintre membri atunci când unul este amenințat, ar putea fi aplicat în cazul unui conflict ce implică statul. Exemplul conflictului din Falklands din 1982 este adus în discuție, subliniind un precedent pentru astfel de situații.

Experții sugerează că realitățile geopolitice actuale și importanța strategică a bazelor militare din Hawaii ar trebui să determine o reconsiderare a poziției sale. John Hemmings și Luis Simon, directori la Pacific Forum și, respectiv, la Centrul de Cercetare pentru Securitate, Diplomație și Strategie, discută despre cum excluderea Hawaii slăbește descurajarea în fața agresorilor și despre importanța aliaților regionali și a coalițiilor în cazul unui atac.