Faptul că zilele sunt din ce în ce mai scurte ne afectează ritmul somn-veghe.

Nu este de mirare că mulți oameni au dificultăți cu trecerea la ora de iarnă – se simt apatici, au dificultăți în a adormi și nu se concentrează. Astăzi vă explicăm cum să vă pregătiți cel mai bine corpul pentru această provocare.

La fiecare șase luni, vine schimbarea orei: Pe 30 octombrie, ora 3.00 devine ora 2.00 – ceasul este dat înapoi cu o oră. De obicei, smartphone-ul se descurcă de unul singur, dar s-ar putea să trebuiască să vă ajutați de ceasul deșteptător analogic de pe noptieră.

Astfel, duminică se luminează mai devreme dimineața, dar se întunecă mai devreme seara. Această schimbare aparent mică reprezintă o problemă pentru mulți oameni.

Ce poți face pentru a-ți ajuta organismul să se obișnuiască mai repede cu ora de iarnă?

Cât timp are nevoie organismul să se adapteze?

Chiar și mici fluctuații ale ritmurilor biologice pot afecta starea noastră fizică. Iar atunci când zilele devin mai scurte, ritmul de somn și de trezire al oamenilor se schimbă simțitor. Organismul are nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta la schimbări, iar pentru unele persoane sunt suficiente patru zile, pentru altele sunt necesare până la două săptămâni.

Cu toate acestea, trecerea la ora de iarnă este mai relaxantă decât trecerea la ora de vară. Motivul: „Așa-numita oră de iarnă corespunde, de asemenea, mai mult ceasului nostru interior decât așa-numita oră de vară”, spune Alfred Wiater, medic specialist în somn și consultant al Consiliului de administrație al Societății germane pentru cercetarea somnului și medicina somnului (DGSM), potrivit fitbook.de.

Plângeri frecvente după schimbarea orei

În general, deficiențele cauzate de schimbările de fus orar din primăvară și toamnă sunt comparabile cu un lag, potrivit lui Wiater. Ritmul de 24 de ore este perturbat, ceea ce afectează nu numai comportamentul somn-veghe, ci și dispoziția, concentrarea, atenția și funcțiile vegetative.

Potrivit unui sondaj reprezentativ comandat de DAK-Gesundheit, aproape una din trei persoane a avut deja probleme fizice sau psihologice după schimbarea orei.

Potrivit fondului de asigurări de sănătate, cifra stabilită acum este cea mai mare din ultimii zece ani și a crescut cu opt puncte procentuale în această perioadă. Potrivit sondajului, femeile (40%) suferă de probleme de sănătate în timpul schimbării orei aproape de două ori mai des decât bărbații (23%).

Conform sondajului, doar 20 la sută dintre respondenți mai cred că schimbarea regulată a orei este o idee bună. Rata de aprobare este deosebit de scăzută în estul țării. Aproape unul din cinci a întârziat deja la serviciu după schimbarea orei.

Sfaturi pentru ca organismul să se obișnuiască cu ora de iarnă după schimbarea orei

Pentru a fi în continuare pe deplin concentrat și gata de acțiune, Dr. Alfred Wiater recomandă următoarele:

  • Petreceți mult timp afară în timpul zilei, deoarece intensitatea luminii este mai mare, ceea ce te face mai ușor să rămâneți treaz.
  • În același timp, aerul proaspăt este, de asemenea, locul unde se pot ameliora problemele de adormire.
  • Activitățile fizice stimulează circulația și metabolismul, astfel încât și seara ești obosit și gata să dormi.
  • Schimbați rutina zilnică – mesele și orele de culcare, de exemplu.