Trăim într-o lume care se vrea a fi dezvoltată, în care tehnologia ajunge departe, dar unele realități arată dureros. Acest lucru este reflectat și în cazurile de violență domestică. Numărul acestora înregistrate în România a atins cifre alarmante.

Violența domestică ajunge la cifre îngrijorătoare

Cazurile de violență domestică înregistrate în România sunt tot mai multe. Cele mai multe dintre ele au loc în medii în care ar trebui ca grija și respectul să fie prioritare. Mai concret, majoritatea cazurilor au loc în familie implicând și copii. Numai 17.000 de victime au fost înregistrate în prima parte a anului 2023. Toate au reclamat că au fost victime ale acestui tip de agresiune.

Mai grav este că peste 3000 dintre cei agresați sunt copii. Din Ianuarie și până în Aprilie au fost emise peste 4000 de ordine de protecție provizorii.  De asemenea numeroase cazuri de acest gen au ajuns în instanțele de judecată.

La nivel de țară, cazurile de violență domestică au început să crească mult din 2022. De altfel, procentul de creștere în acest sens este de 6,7%. Acesta face referire strict la primele 4 luni ale anului 2022.

S-a ajuns astfel de la 16.667 la 17.792 de astfel de fapte.

Cele mai multe cazuri înregistrate vizează „lovirea sau alte violențe”, ocupând o pondere de 62% în rapoarte. Mai exact, peste 10.099 de fapte. De asemenea, amenințarea, în jur de 2000 de fapte care vizează aceeași perioadă.

În raportul autoritățile, cele mai multe sunt comise la domiciliu. Agresorii au curajul de a lovi sau amenința și în spațiul public. În acest sens fiind înregistrate peste 3000 de cazuri.

Specialiștii spun că pandemia și izolarea la domiciliu a acutizat fenomenul. De altfel, nu doar cazurile de violența domestică au crescut ci și numărul divorțurilor.