Mulți șoferi din România fac o greșeală uriașă atunci când se află la volanul autoturismului.

Potrivit specialiștilor, conducătorii auto își pot pierde viața, în cazul unui accident. Chiar și în cazul unui impact la o viteză redusă de 20-30 de kilometri pe oră, această greșeală poate pune viața în pericol. Iată despre ce este vorba. 

Pilotul de curse Titi Aur și comisarul șef Bogdan Oproiu au transmis un avertisment în legătură cu un obicei grav al șoferilor, dar și al pasagerilor. Ei afirmă că obiceiul de a prinde centura de siguranță în spatele scaunului poate avea consecințe fatale, chiar și la viteze extrem de mici. 

„Problema majoră cu centura pusă în spatele scaunului este că nu se învață acest lucru la școala de șoferi. Centura are un cartuș pirotehnic. Atunci când are loc un impact, cartușul pirotehnic, care are un senzor inerțial ce îi spune sistemului că mașina s-a oprit mult mai rapid decât în cazul unei frânări normale, indicând astfel că a avut loc o coliziune, declanșează airbag-ul sau airbag-urile și cartușul pirotehnic al centurii. Ce face acesta? Explodează și te strânge în scaun, te ține fix în loc”, susține Titi Aur. 

Așadar, dacă centura este prinsă în spate, aceasta devine o catapultă, iar în cazul unui impact, persoana poate fi aruncată în față, lovindu-se de volan sau fiind proiectată prin geam. 

Obiceiul mortal pe care majoritatea șoferilor îl au la volan! Poliția dă amenzi pe bandă rulantă

Un obicei frecvent întâlnit în trafic 

Titi Aur a discutat și despre dispozitivele care acoperă locul de prindere al centurii de siguranță, folosite de unii șoferi și pasageri. Despre acestea, el spune că nu sunt la fel de periculoase ca și centura prinsă în spate, dar totuși expun persoanele la risc în cazul unui accident. În cazul dispozitivelor intermediare, acestea nu oferă niciun suport în cazul unui impact și nu protejează persoana. 

Lipsa de informare și de instruire face ca oamenii să nu înțeleagă riscurile la care se expun și să creadă că astfel reușesc să păcălească poliția. Un exemplu în acest sens este situația în care părinții sunt legați cu centura în față, iar copilul este liber în spate. Aceasta se întâmplă doar din teama de a nu fi opriți de poliție și de a nu-și pierde permisul de conducere. Problema reală este lipsa de educație în ceea ce privește siguranța rutieră. 

Comisarul-șef a reiterat faptul că toate persoanele aflate într-o mașină sunt obligate să poarte centura de siguranță dacă locul pe care se află este echipat cu una. În cazul în care această regulă nu este respectată, atât pasagerul, cât și șoferul autoturismului pot fi amendați pentru nepurtarea centurii de siguranță.