Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu a vorbit despre situaţia companiei americane „Exxon”.

Potrivit lui Virgil Popescu, compania nu s-a decis să iasă de pe piaţa din România, ci doar „tatonează piața și au scos la vânzare să vadă dacă primesc o ofertă care ar putea să-i facă să vândă”.

Se pare că Exxon ar vrea să vândă acţiunile din România, iar motivele ar fi prezentate de ministrul Popescu, cel care susţine că, dacă nu s-ar fi dat OUG 114 care a plafonat preţul la gaze pentru producători s-ar fi început exploatarea în Neptun Deep.

„Tot ce au spus Exxon e că vor să facă exit din mai multe pieţe, îşi vând activele din lume şi se reorientează către alte pieţe. Sunt ferm convins că dacă OUG114 nu era dată Exxon şi Petrom începeau exploatările în Marea Neagră”, a afirmat ministrul interimar al Economiei.

De altfel, Romgaz va avea 20% din Neptun Deep în consorţiul cu Petrom şi compania naţională de petrol şi gaze din Polonia.

„Am aprobat în CA la Romgaz participarea la un consorţiu cu Romgaz şi cu compania poloneză naţională de petrol şi gaze. Romgaz va avea 20% din total exploatare din Neptun Deep. Nu ştiu cât s-ar plăti, sunt date confidenţiale care vor deveni publice după aprobare, se fac evaluări în interiorul consorţiului să vadă ce ofertă se poate face, sunt negocieri care probabil vor mai dura”, a spus Popescu.

Legea petrolului a fost modificată printr-o nouă ordonanţă de urgenţă la începutul lunii februarie, iar acum urmează ca CSAT să aprobe şi să o publice în Monitorul Oficial.

„Avem cred încă o fereastră de oportunitate să extragem gazele din Marea Neagră. Nu stiu dacă Exxon va vinde sau nu va vinde cuiva care este un stat terţ sau unei entităţi… Oricine poate cumpară dacă obţine avizul CSAT pe securitate naţională. Nu se interzice, dar dar cumpărătorul trebuie să primească avizul CSAT pentru că este o problemă de securitate naţională”, a mai spus Popescu.