Reclamă
Reclamă

Consumatorii români se confruntă tot mai frecvent cu fenomenul de shrinkflation, o practică prin care producătorii reduc cantitatea produselor menținând prețul inițial sau chiar mărindu-l. O cercetare în cataloagele online arată produse ca napolitane și cașcaval vândute în gramaje mai mici față de anii anteriori. Această practică, răspândită la nivel mondial în perioade de inflație, a generat nemulțumiri printre consumatori.

În țări precum Coreea de Sud și Franța, autoritățile au impus reglementări stricte pentru a combate acest fenomen. Producătorii sunt obligați să informeze vizibil pe etichete că produsele lor au fost redimensionate, sub amenințarea unor amenzi considerabile, variind între 3000 și 7500 de dolari în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, în România, legislația actuală nu prevede măsuri specifice împotriva shrinkflation. Producătorii trebuie doar să indice cantitatea exactă pe ambalaj, având libertatea de a modifica produsul după bunul plac. Profesorul de economie Cristian Păun subliniază importanța vigilentei consumatorilor: Trebuie să verificăm și să fim foarte atenți totdeauna ce cumpărăm, nu doar în aceste momente. Tot timpul trebuie să ne informăm și este obligația consumatorului să se informeze.

Reclamă

În contextul internațional, Ungaria pregătește un proiect de lege pentru a lupta împotriva acestui fenomen, semnalând o posibilă schimbare și în abordarea altor țări față de problema shrinkflation.

În concluzie, fenomenul de shrinkflation capătă amploare în România, fiind o practică tot mai întâlnită care creează discrepanțe între așteptările și realitatea consumatorilor în ceea ce privește cantitatea produselor achiziționate. În absența reglementărilor specifice la nivel național, responsabilitatea reevaluării și informării revine consumatorilor.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro