Armata rusă a declarat recent că a preluat controlul asupra a două localități din Ucraina, marcând astfel un nou avans în conflictul cu trupele Kievului. Conform Ministerului rus al Apărării, soldații au ‘eliberat’ satul Soloviove din zona Donețk, o regiune unde armata rusă a înregistrat progrese semnificative, și localitatea Kotliarivka din regiunea Harkov.

Situată în estul Ucrainei, regiunea Donețk a fost teatrul unor avansuri rapide ale trupelor ruse, în special în apropierea orașului Avdiivka, cucerit în luna februarie. În nord-est, regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia și a fost parțial ocupată de armata Moscovei în urmă cu mai bine de doi ani, și-a văzut din nou teritoriile sub asediu după o contraofensivă eșuată a Kievului în vara trecută.

În contextul eșecului contraofensivei ucrainene și cu dificultăți în recrutarea de noi soldați, Ucraina se confruntă cu provocări majore, inclusiv încetinirea ajutorului occidental. Totuși, reluarea asistenței militare americane, specificată prin validarea unui plan de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev la sfârșitul lunii aprilie, ar putea oferi Ucrainei resursele necesare pentru a-și consolida defensivele și a stabili frontul, mai ales în zonele estice precum Ciasiv Iar și Avdiivka.

Desfășurările recente subliniază de asemenea lipsa acută de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, o deficiență care a permis forțelor ruse să execute atacuri asupra infrastructurilor critice, inclusiv rețele electrice și căi ferate.