Românii au obiceiul de a se închina atunci când trec pe lângă o biserică, făcând poză semnului crucii. De ce facem acest gest și care este semnificația sa?

Istoria și tradiția ne arată că închinarea în fața unei biserici este un obicei creștinesc străvechi. Prin acest gest, credincioșii își mărturisesc credința și arată că sunt mai aproape de Dumnezeu. De-a lungul timpului, preoții au recomandat închinarea în anumite momente specifice, cum ar fi trecerea unui cortegiu funerar, sunetul clopotelor sau fenomene meteo extreme.

De ce se face cruce în fața bisericii

În plus, se spune că închinarea în fața unei biserici ne protejează și de duhurile rele. Crucea care se află în vârful turlelor bisericii este considerată a avea puterea de a alunga diavolul. Astfel, închinându-ne în fața unei biserici, ne ferim de influența și puterea acestor entități malefice.

Interesant este faptul că semnul crucii este prezent în multe aspecte ale religiei creștine. De la forma lăcașurilor de cult, care sunt construite în chipul crucii, până la vasele sfințite și decorațiunile preoțești, crucea este simbolul principal al credinței noastre.

Colaj Substantial

Închinarea în fața unei biserici este un gest prin care credincioșii arată că sunt recunoscători pentru binecuvântările pe care le primesc de la Dumnezeu. 

Este, de asemenea, o formă de rugăciune și de respect față de Dumnezeu. Mulți cred că prin acest gest își mărturisesc credința și se încred în protecția divină.

Așadar, închinarea în fața unei biserici este mai mult decât un gest obișnuit. Este o expresie a credinței și a atașamentului față de Dumnezeu. Este unul dintre modurile prin care ne arătăm recunoștința și afecțiunea față de tradițiile noastre religioase.