Președintele României, Klaus Iohannis, a abordat recent situația țării sale în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen.

Într-o conferință de presă alături de premierul belgian Alexander de Croo, Iohannis a exprimat opinia sa cu privire la cea mai bună variantă pentru aderare.

România și Bulgaria ar trebui să intre împreună în Spațiul Schengen, afirmă Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a subliniat că cea mai favorabilă opțiune ar fi ca România și Bulgaria să devină membre ale Spațiului Schengen în același timp. El a menționat că toate negocierile și eforturile depuse în prezent vizează convingerea celor care încă manifestă reticență în această chestiune.

Negocierile pentru aderarea României la Spațiul Schengen continuă, dar întâmpină obstacole

Președintele a recunoscut că negocierile pentru aderarea României la Spațiul Schengen se desfășoară în prezent, însă întâmpină dificultăți, în special din partea Austriei, care rămâne reticentă în acest dosar. Iohannis a subliniat că implicarea tuturor părților este esențială și că discuțiile se desfășoară în principal într-un cadru informal, în care se explorează diverse variante de continuare a procesului.

Variantele posibile pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Președintele Iohannis a evidențiat că există doar câteva variante posibile pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Acestea sunt aderarea ambelor țări, neaderarea niciunei țări sau aderarea doar a uneia dintre ele.

Care sunt soluțiile ca România să intre în Schengen? Klaus Iohannis: Este cea mai bună variantă...

Cu toate acestea, Iohannis a subliniat că cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să intre împreună în Spațiul Schengen, iar toate eforturile și negocierile se concentrează în acest sens.

Reamintim că România și Bulgaria au fost la un pas de a intra în Spațiul Schengen anul trecut, pe 8 decembrie, însă Austria și Olanda s-au opus extinderii spațiului de liberă circulație. Olanda ar fi fost de acord cu intrarea României în Schengen, însă nu a fost de acord cu intrarea Bulgariei. Ținând cont că cele două țări erau la pachet pentru aderare, a pierdut și România. Cu toate acestea, Austria a votat și împotriva României, și pare că oficialii nu au de gând să își schimbe părerea.