Daniil Sihastrul s-a născut într-un sat nu departe de Rădăuți, din părinți cinstiți, fiind botezat cu numele de Dumitru.

Iubind viața duhovnicească, la vârsta de 16 ani, a părăsit casa părinților săi și s-a alăturat comunității Mănăstirii Rădăuți închinate Sfântului Nicolae, crescând în credință, fapte bune, rugăciune și privegheri nocturne.

A devenit călugăr ca răsplată a eforturilor sale, cu numele de David, dar aspirația sa spre eforturi duhovnicești mai severe l-a condus la Mănăstirea Sfântul Leontie de la Rădăuți. Acolo a lucrat împreună cu frații comunității monahale ziua și noaptea s-a rugat neîncetat în chilia sa.

Viața Sfântului Daniil Sihastrul

Sursa: Social media

S-a retras, cu binecuvântarea starețului său, lângă pârâul Vițău, în pădurile din jurul Putnei. Și-a săpat o chilie într-o stâncă ce poate fi văzută și astăzi, nu departe de Mănăstirea Putna. Eforturile sale ascetice aveau să-l facă cunoscut destul de curând. A fost vizitat de numeroși credincioși care îi cereau sfatul și îndrumarea spirituală, precum și mijlocirile sale către Dumnezeu pentru vindecarea afecțiunilor lor spirituale și fizice.

Dintre numeroșii săi copii duhovnicești care veneau la el destul de des, se poate menționa domnitorul Ștefan cel Mare (1504), care a primit sfatul și binecuvântarea duhovnicească a piosului pustnic. Se spune că Ștefan a venit pentru prima dată la chilia evlaviosului pustnic în 1451, când tatăl său a fost ucis la Reuseni. Sfântul Daniil l-a încurajat și i-a prezis că va fi prinț conducător. S-a adeverit după șase ani, în 1457. Urmându-i sfatul, marele Ștefan a întemeiat Mănăstirea Putna în 1466.

După ce mănăstirea a fost sfințită în 1470, evlaviosul pustnic a plecat să trăiască la Stânca Vulturului, lângă Voroneț. Ștefan cel Mare a mers să-i ceară sfatul tot acolo în 1476, după ce a fost înfrânt la Războieni. Pustnicul l-a încurajat să își adune din nou armata și să își apere țara și creștinismul împotriva păgânilor invadatori. Ștefan  i-a urmat sfatul și a promis că după fiecare victorie va ridica o biserică, și așa a făcut.

În anul 1496, Sfântul Daniil s-a dus la Domnul.