Scorțișoara este prezentă în multe produse de patiserie sau băuturi și are acel ceva. Condimentul nu este doar delicios, ci oferă și diverse beneficii pentru sănătate. Astăzi vă prezentăm care sunt benficiile scorțișoarei.

Nu numai, dar mai ales toamna și iarna, condimentul este indispensabil pentru mulți oameni atunci când gătesc sau beau ceva. Scorțișoara este extrasă din scoarța arborelui de scorțișoară din Ceylon și este disponibilă sub formă de baton și pulbere. Cu toate acestea, scorțișoara nu numai că dă o aromă interesantă alimentelor și băuturilor, dar se spune că este și sănătoasă.

Despre scorțișoară

Scorțișoara este disponibilă în două variante:

  • Scorțișoară de Ceylon
  • Scorțișoară Cassia

Scorțișoara de Ceylon provine din Sri Lanka și este considerată mai fină și este mai scumpă decât scorțișoara cassia. Acesta din urmă provine din China, este mai puternic, ușor dulce și mai ieftină. Comerțul nu este obligat să eticheteze tipul de scorțișoară, dar, datorită diferenței de preț, este mai frecvent să se găsească o indicație dacă este vorba de scorțișoară de Ceylon.

Cât de sănătoasă este scorțișoara? Constatări științifice

De-a lungul anilor, mulți oameni de știință și-au concentrat cercetările asupra beneficiilor pentru sănătate ale scorțișoarei. De fapt, aceștia au acumulat o serie de dovezi care arată că acest condiment poate promova sănătatea într-o varietate de moduri – și chiar oferă o anumită protecție împotriva bolilor.

Scorțișoara este bogată în antioxidanți

Antioxidanții protejează împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, împotriva deteriorării celulelor. Reducerea stresului oxidativ este importantă pentru a reduce riscul de boli. Printre acestea se numără arterioscleroza, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer și boala Parkinson.

Potrivit unui studiu din 2020, scorțișoara conține o cantitate atât de mare de antioxidanți încât poate crește semnificativ nivelul de antioxidanți din sânge sub formă de suplimente.

Scorțișoara poate avea un efect antiinflamator

Studiul menționat mai sus a ajuns la o altă concluzie: consumul de scorțișoară a redus markerii de inflamație din organismul persoanelor testate. Studiile din Australia și Germania au reușit, de asemenea, să demonstreze efectul antiinflamator al scorțișoarei. Acest lucru înseamnă că acest condiment poate ajuta la protejarea bolilor legate de vârstă care sunt asociate cu inflamația cronică din organism.

Scorțișoara este bună pentru inimă

Cei care vor să își reducă riscul de boli de inimă ar trebui să includă și scorțișoara în dieta lor, potrivit cercetărilor. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea a 1,5 grame sau a trei-patru lingurițe de scorțișoară pe zi ar putea reduce nivelul trigliceridelor, colesterolului total, colesterolului LDL și al glicemiei la persoanele cu boli metabolice.

O meta-analiză a 13 studii a concluzionat, de asemenea, că scorțișoara are un efect de scădere a colesterolului și, astfel, reduce un factor de risc pentru bolile de inimă ulterioare. În cele din urmă, un studiu iranian din 2020 a reușit să demonstreze că scorțișoara are un efect de scădere a tensiunii arteriale și, prin urmare, un efect pozitiv asupra sănătății inimii.

Scorțișoara scade glicemia

S-a dovedit științific și faptul că scorțișoara ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate reduce glicemia. Aceasta a fost concluzia unui studiu clinic efectuat pe 140 de pacienți cu diabet. O meta-analiză a cercetărilor efectuate între 2003 și 2018 a arătat că una până la șase grame de scorțișoară sub formă de pudră poate fi utilă ca terapie suplimentară pentru diabetul de tip 2.1.

Scorțișoara poate te poate proteja de cancer

Nu în ultimul rând, scorțișoara te poate proteja de cancer. Cel puțin, dacă ne luăm după studiile actuale. Efectul pozitiv asupra sănătății provine de la uleiul esențial de cinamaldehidă, care se află în condiment. Pe de o parte, este capabilă să oprească creșterea tumorilor, iar pe de altă parte, substanța pare să vizeze în mod specific celulele canceroase de la nivelul capului și gâtului.