Bătrânețea trebuie reprimită în brațele noastre. A îmbătrâni este, în sine, un lucru extraordinar, a explicat Horia-Roman Patapievici despre cum să trăim frumos la orice vârstă, cu prilejul brunch-ului Bun Bine, organizat de Dr. Mihail Pautov și susținut de Rețeaua de sănătate Regina Maria. Brunch-ul științifico-cultural dedicat longevității a avut loc pe 26 mai la POINT București, iar discuția poate fi vizionată online începând de astăzi, pe canalul de YouTube – Doctor Mihail.

Horia-Roman Patapievici, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură din România, a subliniat că în lumea modernă, întregul discurs privind longevitatea, sănătatea și starea de bine se concentrează excesiv pe tinerețe, în detrimentul aprecierii bătrâneții și a procesului de îmbătrânire. „În etapa actuală a civilizației noastre, între bătrânețe și tinerețe, cea care este valorificată este tinerețea. Noi, atunci când vorbim de o stare bună a sănătății, de fapt o echivalăm mental cu o stare bună ca de tinerețe a sănătății. Pentru noi, a fi sănătos înseamnă a fi tânăr. Iar acest lucru înseamnă că bătrânețea este devalorizată”, a menționat Horia-Roman Patapievici.

În opinia sa, este esențial să îmbrățișăm ideea de înaintare în vârstă și să recuperăm asocierea acesteia cu înțelepciunea. „În trecut, orice comunitate avea un sfat al bătrânilor, o adunare a bătrânilor. Persoanele în vârstă formau, în mod informal, o instanță non-juridică, în mod cert morală și, cu siguranță, civilizațională, la nivelul ei fiind decisă zona aceea fină a lui „se cade, nu se cade””, a adăugat Patapievici.

El a subliniat că percepția actuală asupra bătrâneții trebuie schimbată, deoarece aceasta nu trebuie privită doar prin prisma sănătății fizice, ci și ca pe o etapă valorificată prin înțelepciune și experiență de viață. „Sănătatea perfectă este un mit central pentru civilizația noastră. Tinerețea este valorizată ca starea de sănătate perfectă și reprezintă, de fapt, etalonul după care este judecată starea de bine”, a explicat Patapievici.