Reclamă
Reclamă

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit un „declanșator genetic clar pentru obezitate”, a anunțat autorul principal al studiului, dr. Mattia Frontini, membru senior al Fundației Britanice a Inimii și profesor de biologie celulară la Universitatea din Exeter, într-un comunicat.

Studiul, publicat joi în revista Med, arată că o mutație a genei SMIM1 poate afecta funcționarea tiroidei, determinând astfel depozitarea energiei corpului sub formă de grăsime. Cercetătorii au folosit datele din UK Biobank și au comparat informațiile de la persoanele cu două copii defecte ale genei SMIM1 și cele fără aceste copii defecte.

Rezultatele au indicat că femeile cu această mutație genetică cântăresc în medie cu 4,6 kilograme mai mult decât cele fără mutație, iar bărbații cu această variantă au cântărit cu 2,4 kilograme în plus. Dr. Frontini a explicat că „copiile defectuoase ale genei SMIM1 cauzează scăderea funcției tiroidei și scăderea cheltuielilor energetice”, ceea ce înseamnă că energia neutilizată este stocată sub formă de grăsime.

Reclamă

Studiul este notabil prin identificarea unei mutații genetice specifice, subliniază dr. Philipp Scherer, director al Centrului de diabet Touchstone din cadrul Universității Sudice din Texas, care nu a fost implicat în studiu. „Este un studiu interesant, în sensul că pune o nouă genă pe hartă. Este o genă reală, mai degrabă decât doar un locus genomic cu o mutație necunoscută.”

Totuși, această descoperire genetică nu se aplică la o populație mare de persoane cu obezitate, doar aproximativ 1 din 5.000 de persoane având această mutație, a precizat dr. Frontini. „Este destul de rar, dar, dacă înmulțim acest lucru la o populație de 10 – 15 milioane, sunt destul de mulți oameni care ar putea umbla cu această mutație și poate că nu erau pe deplin conștienți de faptul că există o explicație genetică pentru lupta lor cu obezitatea.”

Disfuncția tiroidiană este frecventă, afectând aproape 2% din populația din Marea Britanie, a arătat dr. Frontini. Afecțiunea este tratată în mod regulat cu un medicament relativ ieftin. Următorul pas al cercetării este de a afla dacă persoanele cu mutația SMIM1 se califică pentru a-și trata tiroida cu medicamente, a adăugat el.

În cazul în care se va valida acest aspect, echipa plănuiește realizarea unui studiu clinic randomizat pentru a determina dacă aceste persoane ar putea beneficia de acest tratament.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale subliniază că greutatea nu este doar o chestiune de voință sau de lene. Dimensiunea și forma corpului unei persoane sunt determinate de mulți factori – obiceiuri de stil de viață, somn, medicamente, probleme de sănătate, mediul înconjurător și genetica.

Cercetările privind factorii genetici și potențialele tratamente sunt încă în curs de desfășurare, dar specialiștii spun că cea mai bună abordare actuală a tratamentului medical al obezității este reprezentată de noile medicamente GLP-1.

Specialiștii recomandă o abordare graduală și durabilă a schimbării stilului de viață, menținând în același timp o relație sănătoasă cu alimentele.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro