Reclamă
Reclamă

Bătrânețea trebuie reprimită în brațele noastre. A îmbătrâni este, în sine, un lucru extraordinar, a explicat Horia-Roman Patapievici despre cum să trăim frumos la orice vârstă, cu prilejul brunch-ului Bun Bine, organizat de Dr. Mihail Pautov și susținut de Rețeaua de sănătate Regina Maria. Brunch-ul științifico-cultural dedicat longevității a avut loc pe 26 mai la POINT București, iar discuția poate fi vizionată online începând de astăzi, pe canalul de YouTube – Doctor Mihail.

Horia-Roman Patapievici, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură din România, a subliniat că în lumea modernă, întregul discurs privind longevitatea, sănătatea și starea de bine se concentrează excesiv pe tinerețe, în detrimentul aprecierii bătrâneții și a procesului de îmbătrânire. „În etapa actuală a civilizației noastre, între bătrânețe și tinerețe, cea care este valorificată este tinerețea. Noi, atunci când vorbim de o stare bună a sănătății, de fapt o echivalăm mental cu o stare bună ca de tinerețe a sănătății. Pentru noi, a fi sănătos înseamnă a fi tânăr. Iar acest lucru înseamnă că bătrânețea este devalorizată”, a menționat Horia-Roman Patapievici.

În opinia sa, este esențial să îmbrățișăm ideea de înaintare în vârstă și să recuperăm asocierea acesteia cu înțelepciunea. „În trecut, orice comunitate avea un sfat al bătrânilor, o adunare a bătrânilor. Persoanele în vârstă formau, în mod informal, o instanță non-juridică, în mod cert morală și, cu siguranță, civilizațională, la nivelul ei fiind decisă zona aceea fină a lui „se cade, nu se cade””, a adăugat Patapievici.

Reclamă

El a subliniat că percepția actuală asupra bătrâneții trebuie schimbată, deoarece aceasta nu trebuie privită doar prin prisma sănătății fizice, ci și ca pe o etapă valorificată prin înțelepciune și experiență de viață. „Sănătatea perfectă este un mit central pentru civilizația noastră. Tinerețea este valorizată ca starea de sănătate perfectă și reprezintă, de fapt, etalonul după care este judecată starea de bine”, a explicat Patapievici.

Cea de-a patra ediție a brunch-ului Bun Bine a fost dedicată longevității și a inclus două conferințe despre cum adăugăm ani vieții și cum dăm viață anilor noștri. Alături de Horia-Roman Patapievici, invitată a fost dr. Roxana Voica, medic al Rețelei de sănătate Regina Maria, cu specializări în gastroenterologie, nutriție clinică, nutrigenetică și dietetică de fertilitate. Doamna doctor Voica a vorbit publicului despre cum putem trăi mai mult și mai bine, oferind explicații și instrumente practice. Această discuție va fi disponibilă și ea în curând pe canalul de YouTube – Doctor Mihail.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro