În epoca modernă, cuptorul cu microunde a devenit un obiect indispensabil în bucătăria fiecăruia, datorită capacității sale de a pregăti rapid anumite alimente sau de a încălzi mâncarea.

Cu toate acestea, în cazul în care nu este utilizat în mod adecvat, alimentele încălzite sau gătite în cuptorul cu microunde pot deveni dăunătoare pentru sănătate. 

Cristina Cornoiu, medic la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, oferă informații despre cum să folosim cuptorul cu microunde într-un mod sigur și despre modul în care alimentele pot deveni periculoase pentru sănătate atunci când sunt încălzite sau gătite în acest aparat electrocasnic. 

Cum se folosește corect cuptorul cu microunde 

Specialiștii în domeniul alimentației din Statele Unite susțin că procesul de încălzire a mâncării în cuptorul cu microunde nu implică riscuri pentru sănătate. Potrivit medicului Cristina Cornoiu, cuptorul cu microunde poate fi folosit în siguranță în acest scop, deoarece nu emite radiații periculoase și nu face alimentele radioactive.

Microundele, asemănătoare undelor radio, sunt un tip de „radiație neionizantă”, ceea ce înseamnă că nu au energie suficientă pentru a scoate electroni din atomi. Acest lucru este confirmat de U.S. Food and Drug Administration, iar Societatea Americană de Cancer afirmă că microundele nu pot deteriora ADN-ul din celulele noastre. 

Când folosim cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea, este important să alegem vasele potrivite. Este recomandat să utilizăm recipiente din sticlă sau ceramică, care nu se deformează sau deteriorează la căldură. De asemenea, este indicat să evităm vasele de plastic, care pot elibera substanțe chimice periculoase, precum și recipientele de aluminiu sau alte metale, care pot provoca scântei sau chiar incendii, conform Adevărul.ro.

Ne afectează sănătatea mâncarea încălzită la microunde? 

În ciuda acestor precauții, nu se poate controla în totalitate dacă vasele de sticlă pot elibera substanțe nocive în cantități suficient de mari pentru a afecta sănătatea. Organizația Breast Cancer UK recomandă interzicerea BPA, un tip de plastic folosit nu doar în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate. Cu toate acestea, atunci când cuptorul cu microunde este utilizat corect, nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește radiația emisă, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 

Avertismentul medicilor: Cum se folosește corect cuptorul cu microunde. Toată lumea trebuie să știe
Sursa: Social media

Impactul cuptorului cu microunde asupra alimentelor a fost, de asemenea, studiat de cercetători. Rezultatele acestor studii indică faptul că alimentele nu-și pierd nutrienții în urma expunerii la microunde, comparativ cu gătitul tradițional la cuptor. Cu toate acestea, este posibil ca alimentele să își piardă o parte din conținutul de vitamine, în special vitamina C și vitaminele B. 

Orice proces de gătire implică pierderea unor vitamine, precum vitamina C și unele vitamine din grupul B. În ciuda acestui fapt, gătitul cu cuptorul cu microunde este considerat una dintre metodele care afectează cel mai puțin nutrienții. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât alimentele se gătesc mai mult, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătirea cu microunde durează foarte puțin timp, prevenind scurgerea unor nutrienți în apă.  

Pierdem vitamine din cauza microundelor 

Deși conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde, conținutul de vitamine poate fi ușor afectat atunci când alimentele sunt reîncălzite. Vitamina C și vitaminele B sunt cele mai afectate, conform medicului. 

În privința efectelor cancerigene ale cuptorului cu microunde, specialiștii au realizat un studiu în care au comparat baconul gătit în mod tradițional și cel gătit cu microunde. Rezultatele au arătat că baconul gătit în cuptorul cu microunde conține o concentrație mai mică de nitrozamine, compuși chimici despre care se știe că au potențial cancerigen.  

Avertismentul medicilor: Cum se folosește corect cuptorul cu microunde. Toată lumea trebuie să știe
Colaj Substantial

În ceea ce privește transformarea proteinelor, orice tip de gătire a alimentelor poate provoca modificarea structurii tridimensionale ale proteinelor, dar acest lucru nu înseamnă că devin toxice. Un exemplu în acest sens este albușul de ou, care se solidifică și devine opac atunci când este gătit. 

Dr. Cornoiu afirmă că denaturarea proteinelor în anumite cazuri poate fi chiar benefică. De exemplu, laptele încălzit devine mai ușor de digerat de stomacul persoanelor cu intoleranță la lactoză.