Ambrozia este unul dintre cei mai puternici alergeni, iar înflorirea sa atinge acum punctul culminant în România, mai ales în zonele cu climă mai caldă.

Vântul și ploaia amplifică dispersarea polenului, cauzând probleme suplimentare pentru cei cu alergii, mai ales într-un context meteorologic oscilant și instabil.

Pentru a evita simptomele alergiei, persoanele sensibile ar trebui să se adăpostească în timpul vântului puternic și să profite de momentele de după ploaie când polenul este mai puțin prezent în aer. Un aparat de climatizare poate ajuta la filtrarea aerului în interiorul casei. Dacă faceți exerciții fizice, este recomandat să vă antrenați în interior, iar activitățile în aer liber să le amânați pentru seara.

Cum vă puteți proteja de alergia la ambrozie

Deși nu există o „formulă magică” pentru a scăpa complet de alergie, medicul alergolog poate prescrie antihistaminice și antiinflamatoare pentru a trata simptomele. De-a lungul anilor, alergia poate varia în intensitate și poate fi influențată de mediul în care locuiți.

Alergia la ambrozie poate crea mari probleme. Iată cum ne putem feri de ea

În cazul în care simptomele se agravează, cum ar fi respirația șuierătoare sau accesele de tuse, este important să solicitați asistență medicală urgentă. Șocul anafilactic reprezintă un nivel extrem al alergiei și necesită tratament medical imediat pentru a evita blocarea căilor respiratorii și alte complicații grave.

Aproape 500.000 de români au alergie la ambrozie

În România, peste 480.000 de persoane se confruntă cu alergia la ambrozie, iar majoritatea dezvoltă simptome de rinoconjunctivită, care în timp pot duce la astm. În această perioadă, când ambrozia se răspândește intens, precauțiile trebuie luate cu atenție, în special în zonele aflate sub avertizări de vânt puternic și temperaturi ridicate. Protejarea de polenul de ambrozie devine o prioritate pentru sănătatea persoanelor afectate.