Statele care deţin arme nucleare își întăresc arsenalele atomice în fața numeroaselor conflicte globale, arată un nou raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Numărul de focoase nucleare operaționale este în creștere constantă, ajungând la peste 12.000 de focoase la nivel mondial, potrivit estimărilor SIPRI.

„Dacă numărul global de focoase nucleare continuă să scadă pe măsură ce armele din perioada războiului rece sunt desființate treptat, continuăm să constatăm, în mod regretabil, creșteri de la an la an ale numărului de focoase nucleare operaționale”, a declarat Dan Smith, directorul SIPRI. „Această tendință este probabil să continue și să se accelereze în anii următori, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a adăugat el.

Cu un total estimat de 12.121 de focoase înregistrate în ianuarie, aproximativ 9.585 dintre acestea se află în stocurile armatelor pentru o potențială utilizare, iar circa 3.904 sunt deja instalate pe rachete și aeronave – cu 60 mai multe decât în ianuarie anul anterior. Restul focoaselor sunt păstrate în facilități de depozitare centralizate.

SIPRI subliniază că, deși numărul total de arme nucleare scade, acest lucru se datorează în principal dezasamblării treptate a focoaselor dezafectate de către Rusia și SUA după războiul rece. Raportul evidențiază că nouă țări dispun de arme nucleare: Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord. Împreună, Washingtonul și Moscova dețin circa 90% dintre focoasele nucleare din lume.

În privința arsenalelor operaționale, circa 2.100 de focoase nucleare sunt menținute în stare de „alertă ridicată” pe rachete balistice, în principal în SUA și Rusia. Pentru prima dată, raportul afirmă că și China dispune de astfel de focoase în stare de alertă sporită, numărul acestora crescând de la 410 în ianuarie 2023 la 500 în ianuarie a.c.

Potrivit lui Hans Kristensen, expert SIPRI, „China își extinde arsenalul nuclear mai rapid decât orice altă țară, dar în aproape toate statele dotate cu arme nucleare există ori planuri, ori o tendință semnificativă de creștere a forțelor nucleare”.

În ceea ce privește transparența, SIPRI a constatat că atât SUA, cât și Rusia au devenit mai puțin transparente în privința arsenalelor lor nucleare de la invazia rusă din Ucraina din februarie 2022. În noiembrie anul trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT), argumentând că există un „dezechilibru” cu Statele Unite, care nu au ratificat tratatul.

Luna trecută, Rusia a anunțat organizarea de exerciții cu arme nucleare tactice în apropierea frontierei ucrainene, dând asigurări că acestea sunt un răspuns la „amenințările” occidentale. „Armele nucleare nu au mai jucat un rol atât de important în relațiile internaționale de la războiul rece”, a declarat Wilfred Wan, directorul SIPRI pentru programe privind armele de distrugere în masă.

Raportul atrage atenția asupra numeroaselor surse de instabilitate globală și a riscurilor unei accelerări a cursei înarmării. „Trăim una din cele mai periculoase perioade din istoria umanității”, a avertizat Dan Smith, directorul SIPRI.