Reclamă
Reclamă

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice. Rutte a primit sprijinul tuturor statelor membre după ce Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

Rutte își va prelua funcția la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al NATO.

Pe lângă războiul din Ucraina și contextul politic internațional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

Reclamă

Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susținerea candidaturii sale. De pildă, liderul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul președinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Rutte va încheia actualul său mandat de prim-ministru al Olandei în curând, lucru care îi va permite să se dedice integral noului său rol în cadrul NATO.

Astfel, Mark Rutte devine noul secretar general al NATO, pregătindu-se să preia funcția importantă de la Jens Stoltenberg în toamna anului 2024. În contextul alegerilor din SUA și continuării conflictului din Ucraina, noul lider al alianței se va confrunta cu numeroase provocări internaționale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro