Reclamă
Reclamă

Un nou satelit american care ar trebui să îmbunătățească considerabil previziunile legate de furtunile solare, evenimente ce pot să perturbe rețelele electrice și de comunicații de pe Terra, a fost lansat marți în spațiu.

Satelitul, cu o greutate de aproape 3 tone și dimensiunile unui microbuz școlar, va permite și observarea uraganelor și a incendiilor de vegetație de pe Terra până în jurul anului 2030.

Lansarea satelitului a fost realizată cu ajutorul rachetei Falcon Heavy, dezvoltată de compania SpaceX, de la baza din Cape Canaveral. Aceasta a fost o nouă lansare a puternicei rachete Falcon Heavy, care urma să își elibereze încărcătura în spațiu la aproximativ patru ore și 30 de minute după lansare, scrie Agerpres, preluând AFP.

Reclamă

Noul dispozitiv, denumit GOES-U, este ultimul dintr-o serie de patru sateliți dezvoltați în baza unei colaborări între NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite. Ei „reprezintă un instrument indispensabil pentru protejarea Statelor Unite și a unui miliard de persoane care trăiesc și lucrează pe continentul american”, a subliniat într-o conferință de presă Pam Sullivan, de la NOAA.

GOES-U este primul dintre cei patru sateliți care este înzestrat cu un coronograf, denumit CCOR-1. Un coronograf blochează discul solar, permițând observarea coroanei solare. În acel strat exterior al Soarelui se produc „mari explozii solare, denumite ejecții de masă coronală, care pot proiecta miliarde de tone de materie cu viteze de milioane de kilometri pe oră în direcția Pământului”, a explicat Elsayed Talaat, coordonatorul departamentului de observații meteorologice spațiale din cadrul NOAA.

Această materie expulzată de Soare poate perturba sateliții, infrastructurile energetice, sistemele de navigație ale avioanelor și sistemul GPS. Depistarea unei ejecții de masă coronală le permite oamenilor să dispună de un interval cuprins între una și patru zile pentru a se pregăti, a adăugat Talaat.

La începutul lunii mai, o furtună geomagnetică de nivel 5 – maximul – a lovit Terra pentru prima dată după o pauză de două decenii, provocând aurore boreale impresionante aproape peste tot în lume. Cu ajutorul noului coronograf, acel eveniment ar fi putut fi analizat mai bine încă de la început (viteză, direcție, etc.), a mai spus Talaat.

Nicio perturbare majoră nu a fost constatată, dar anumiți agricultori „nu au putut să își planteze culturile din cauza unei defecțiuni a GPS-ului pe care se baza echipamentul lor”, a menționat același expert.

Va fi pentru prima oară când Statele Unite vor putea să observe aproape continuu coroana solară, creând echivalentul unei eclipse la fiecare 30 de minute. Este o îmbunătățire majoră comparativ cu capacitățile actuale: pentru moment, astfel de observații sunt primite cu o întârziere de până la opt ore, fiind realizate de un satelit lansat în 1995, dar care nu va mai fi funcțional peste doi ani.

Noul instrument „va schimba datele problemei” și „va deschide un nou capitol în domeniul observațiilor meteorologice spațiale”, a adăugat Elsayed Talaat. Acestea sunt cruciale „pentru a proteja economia, securitatea națională și individuală, aici pe Terra, cât și în spațiu”, a subliniat el.

Spre deosebire de un coronograf situat pe Terra, pentru un astfel de dispozitiv plasat în spațiu, timpul de observare nu mai este limitat de către nori. Satelitul GOES-U va fi poziționat pe o orbită geostaționară, la aproximativ 35.000 de kilometri deasupra Pământului, și va fi operațional după câteva luni de teste. Lansarea sa a avut loc la momentul potrivit, deoarece Soarele se află în perioada sa de vârf de activitate, un ciclu ce se repetă la fiecare 11 ani.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro