Reclamă
Reclamă

Tinerii din România schimbă locurile de muncă la intervale foarte scurte, durata medie fiind de doar patru luni, conform unei analize realizate de APSAP. Acest fenomen, cunoscut sub numele de dezorientare profesională, evidențiază faptul că tinerii cu vârsta sub 25 de ani ajung să schimbe în medie șase joburi înainte de a se stabili pe termen lung.

În cadrul analizei, 42% dintre respondenți au indicat că nu lucrează în domeniul în care și-au finalizat studiile, iar 71% au ales să muncească în sectoare mai solicitante dar mai bine plătite. Totodată, 38% și-au schimbat locul de muncă deoarece au dorit să se dezvolte personal, în timp ce 19% au fost motivați de nemulțumirea față de salariul actual.

Îngrijorător este și faptul că sectorul public înregistrează un procent foarte mic de tineri angajați, doar 12% dintre cei care lucrează la stat având vârste între 18 și 35 de ani. Nesiguranța pe piața muncii face ca tinerii să prefere domeniile private, care le oferă salarii mai atractive.

Reclamă

Tinerii angajați au declarat că își doresc un salariu lunar cuprins între 5.000 și 8.000 de lei. Această preferință pentru schimbarea frecventă a joburilor este văzută ca o problemă de către angajatori, care pot considera că tinerii nu sunt suficient de profesioniști și astfel le este mai dificil să găsească specialiști permanenți.

În concluzie, instabilitatea profesională și nesiguranța salariilor sunt factori cheie care determină tinerii din România să nu se stabilească la un loc de muncă pentru o perioadă mai lungă. Aceste date evidențiază nevoia unui mediu de lucru mai stabil și de politici care să ofere tinerilor siguranța necesară pentru a se dezvolta profesional în țară.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro