Reclamă
Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers miercuri la Pokrovsk, oraș situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Donețk, pentru a se întâlni cu soldații și a vedea care este situația pe front. Zelenski a fost însoțit de comandantul-șef al armatei ucrainene, Olexandr Sîrski, și de noul comandant al forțelor comune, Andri Gnatov.

„Am început această zi în regiunea Donețk, cu soldații noștri, cu comandantul-șef (al armatei, Olexandr) Sîrski și cu noul comandant al forțelor comune, generalul (Andri) Gnatov”, a anunțat Zelenski într-o înregistrare video postată pe Facebook, filmată la intrarea în orașul Pokrovsk, sector unde rușii sunt în ofensivă de mai multe săptămâni.

„Am avut o întâlnire în regiunea Donețk cu privire la securitatea și sprijinul pentru populație”, a scris Zelenski pe social media. Printre problemele discutate, a adăugat el, s-au aflat asigurarea cu apă și servicii sociale, evacuarea și repararea caselor avariate de atacurile sau ostilitățile rusești.

Reclamă

Președintele ucrainean a fost însoțit la Donețk de comandantul-șef al armatei, Oleksandr Sîrski, și de noul comandant al forțelor comune, Andri Gnatov, numit luni în funcție pentru a înlocui un general acuzat că a provocat numeroase victime ucrainene prin presupusa sa incompetență.

Zelenski l-a prezentat pe Gnatov „tuturor responsabililor de apărarea regiunii Donețk” și, împreună cu cei doi șefi militari care îl însoțeau, președintele a fost informat despre situația militară de pe teren, chiar pe pozițiile ucrainene. „Mă bucur că am văzut și am mulțumit brigăzilor 110 și 47”, a mai scris Zelenski în mesajul său.

Președintele ucrainean a anunțat, de asemenea, că, la întoarcerea sa la Kiev, va cere unor oficiali guvernamentali să se deplaseze în orașele din apropierea liniei frontului pentru a vedea situația la fața locului. „Soluțiile nu se văd de la Kiev”, a declarat Zelenski, care a adăugat că este surprins de faptul că anumite figuri guvernamentale nu au vizitat aceste comunități „timp de o jumătate de an sau mai mult” și a anunțat că va lua deciziile „adecvate” cu privire la acești responsabili.

Forțele ruse și-au intensificat atacurile în direcția orașului ucrainean Torețk, menținând în același timp presiunea asupra altor sectoare ale frontului în regiunea Donețk (est), a raportat miercuri Statul Major ucrainean. „În direcția Torețk, situația nu s-a schimbat substanțial și presiunea se menține”, se arată în raportul Statului Major de la Kiev, care raportează 11 atacuri rusești în apropiere de Torețk și în satele învecinate Pivnicine și New York, tot în Donețk. Toate atacurile au fost respinse de forțele armate ucrainene, adaugă raportul.

Statul Major ucrainean a explicat, de asemenea, că ia „măsuri pentru a consolida stabilitatea apărării” în această zonă a frontului de est. În ultimul său buletin privind evoluția de pe front, Centrul pentru Strategie de Apărare, un think tank de la Kiev, informează despre progrese rusești la est de satul Drujba, la aproximativ șase kilometri nord-est de Torețk. Potrivit acestui think tank ucrainean, obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Torețkului și a așezării New York (aproximativ 12 kilometri sud de Torețk) și apoi de a avansa spre nord pentru a ajunge la Kostiantinivka, unul dintre cele mai importante fiefuri ale forțelor ucrainene în Donețk.

Statul Major ucrainean a informat de asemenea despre zeci de atacuri rusești în alte zone de-a lungul liniei de contact în regiunile Harkov (nord-est), Donețk și, într-o mai mică măsură, Zaporojie (sud-est). Ucraina a pierdut inițiativa pe front toamna trecută, după ce a doua sa contraofensivă terestră din acest război nu a dus la rezultatele scontate. Rusia a trecut de atunci la ofensivă și câștigă treptat teren în mai multe sectoare ale frontului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro