Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta situația din Ucraina, securitatea și apărarea Uniunii Europene, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migrației, Marea Neagră, Republica Moldova, precum și aspecte legate de amenințările hibride.

Liderii UE vor discuta, de asemenea, despre noul ciclu instituțional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea instituțiilor europene, în urma recentelor alegeri europene, potrivit unui comunicat remis miercuri de Administrația Prezidențială. Membrii Consiliului European vor avea discuții în vederea adoptării Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 și a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE.

„Referitor la Ucraina, Președintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării sprijinului pe toate dimensiunile, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate. Totodată, Președintele României va accentua importanța continuării sprijinului pentru Republica Moldova, atât la nivel european, cât și în plan bilateral”, se mai arată în comunicat.

Reclamă

„În domeniul securității și apărării, liderii Uniunii Europene vor continua discuțiile de la Consiliul European din martie 2024. În context, Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru o acțiune puternică a Uniunii în vederea întăririi capacităților sale de apărare, în deplină complementaritate cu NATO. Având în vedere faptul că Marea Neagră a intrat într-o nouă dinamică, din punct de vedere politic, securitar și al conectivității, Președintele României va sublinia importanța crucială a Mării Negre pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea întregii Uniuni Europene și va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european”, se menționează în comunicat.

În privința situației din Orientul Mijlociu, Președintele Klaus Iohannis va insista ca UE să rămână în continuare angajată în regiune și să contribuie la aplanarea conflictului și la evitarea extinderii acestuia în zonă, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, Președintele României se va pronunța pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluția celor două state.

„În ceea ce privește viitorul ciclu instituțional al Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis se va pronunța pentru o abordare constructivă și pentru o tranziție rapidă și lină între cele două cicluri instituționale, care să țină seama de interesul comun al statelor membre, precum și de așteptările legitime ale cetățenilor europeni, care și-au demonstrat atașamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro