Atât persoanele asigurate, cât și persoanele neasigurate pot beneficia de pachete de servicii introduse pe principalele paliere de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, cum sunt cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravide și HIV/SIDA. Modificările vor intra în vigoare de la 1 iulie, conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică, informează Agerpres.

Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici de psihologii fără formare complementară în psiho-oncologie.

Conform sursei citate, în acord cu Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, de la 1 iulie se schimbă și modul de raportare și decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciune oncologică, dar și bolnavilor de cancer, la nivelul unor categorii de furnizori de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate. Furnizorii respectivi vor ține evidențe distincte ale serviciilor acordate persoanelor menționate, iar finanțarea acestor servicii se va face separat, prin acte adiționale la contractele existente.

Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către FNUASS. La fel se vor finanța și testele pentru depistarea hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravide.