Reclamă
Reclamă

Un incendiu de pădure a izbucnit sâmbătă după-amiază pe Muntele Parnitha, în apropiere de Atena, în timp ce autoritățile au avertizat asupra unui risc foarte ridicat de izbucnire a unor asemenea incendii în șase regiuni ale Greciei, relatează AFP, potrivit News.ro.

În întreaga țară, patruzeci de incendii de pădure au izbucnit de la primele ore ale dimineții, au anunțat pompierii. Întăriri au fost trimise din mai multe alte părți ale Greciei pentru a ajuta la controlarea incendiului din jurul capitalei, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vasilis Vathrakogiannis. „În general, condițiile predominante sunt dificile și periculoase”, a subliniat el.

Viteză vântului, care a depășit uneori 100 km/h, și densitatea stâlpilor liniilor electrice de înaltă tensiune au îngreunat intervenția avioanelor de stingere a incendiilor, care au fost doar patru. În schimb, douăsprezece elicoptere sunt în prezent la lucru, a adăugat Vathrakogiannis.

Reclamă

Pentru moment, vântul nu pare să sufle în direcția zonelor rezidențiale, propagând flăcările spre o zonă a muntelui Parnitha, care a mai ars în incendii anterioare. Incendiul de sâmbătă a început în zona pădurii Katsimidi.

Cu toate acestea, rafalele puternice de vânt au trimis fumul spre centrul capitalei grecești, unde a putut fi detectat un miros de lemn ars.

„Nu mai există un front activ” în Katsimidi, „dar bătălia nu s-a terminat încă, deși situația s-a îmbunătățit”, a dat asigurări în cursul serii ministrul pentru crize climatice și protecție civilă, Vasilis Kikilias.

Potrivit prognozei ministerului pentru duminică, există un risc foarte ridicat de incendii (categoria 4) în regiunea Attica, sudul peninsulei Peloponez, insula Creta, nordul și sudul Mării Egee și centrul Greciei.

De asemenea, un incendiu de pădure a izbucnit sâmbătă după-amiază la 20 km nord-vest de Atena, în timp ce un altul a izbucnit în orașul Keratea, în Attica de est, și a fost controlat de autorități, care au evacuat două sate.

Obișnuită cu căldura toridă a verii, Grecia se pregătește deja de câteva săptămâni pentru un sezon al incendiilor deosebit de dificil.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro