Reclamă
Reclamă

Armata din Belarus a anunțat, sâmbătă, desfășurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la granița cu Ucraina. Anunțul vine după ce, anterior, a sporit acolo efectivele forțelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj și sabotaj. Guvernul de la Kiev a negat și a transmis că doar își consolidează liniile defensive la frontiera bielorusă, pe unde trupele invadatoare ruse au pătruns în februarie 2022.

Mai devreme săptămâna aceasta, potrivit autorităților de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaștere de tip cvadricopter care trecuse granița dinspre Ucraina „pentru a colecta informații despre infrastructura graniței bieloruse”.

De asemenea, a fost descoperită o ascunzătoare de arme în proximitatea frontierei, iar combatanți ruși care luptă de partea Ucrainei ar fi fost desfășurați în respectiva zonă. Sâmbătă, ministerul apărării bielorus a susținut că deține informații conform cărora Ucraina deplasează trupe și echipamente de luptă în regiunea Jitomir, învecinată cu Belarus.

Reclamă

Ucraina a respins acuzațiile că ar recurge la acțiuni destabilizatoare la granița cu Belarus, insistând că activitățile semnalate acolo nu sunt altceva decât o consolidare a liniilor defensive. Cei de la Minsk „probabil își provoacă singuri confuzie”, a declarat un ofițer ucrainean din dispozitivul de supraveghere a frontierei de nord.

„Adevărata amenințare vine dinspre Belarus. Pentru că sunt destule trupe ruse staționate acolo”, a argumentat, la rândul său, șeful centrului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate Națională a Ucrainei, Andrii Kovalenko.

Deși există în continuare trupe ruse pe teritoriul bielorus, Ucraina estimează că este puțin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarus drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022.

Atunci, sub acoperirea unor exerciții militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei și au ajuns până la periferia Kievului, de unde în urma pierderilor suferite în lupte și a dificultăților logistice s-au retras o lună mai târziu după ce Rusia a decis să-și axeze campania militară pe fronturile din estul și sudul Ucrainei.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro