Reclamă
Reclamă

Trei din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a luat droguri, iar ponderea crește la patru din 10 în cazul adolescenților, arată un raport al asociației Salvați Copiii. Este îngrijorător că aceste persoane fac parte din anturajul lor.

În ceea ce privește copiii cu vârsta peste 14 ani, 27% dintre ei recunosc că au băut alcool, 19% au fumat țigări, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat în ultima săptămână, conform aceluiași raport. De asemenea, doar 3% dintre copii afirmă că au consumat personal droguri, potrivit sondajului realizat de Salvați Copiii. Asociația avertizează totuși că procentajul real poate fi mai mare, având în vedere că unii copii nu recunosc că au luat droguri.

Dintre cei care recunosc că au consumat personal, peste jumătate spun că au făcut acest lucru de mai multe ori, iar substanța cea mai consumată este canabisul, urmată de ecstasy și LSD. Majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu, iar adolescenții cu vârste peste 14 ani afirmă că au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive, comparativ cu copiii sub 14 ani.

Reclamă

Îngrijorător este și faptul că mulți copii beau cafea și energizante. Astfel, 4 din 10 copii spun că au băut cafea în ultima săptămână, 2 din 10 copii spun că au băut energizante sau alcool, iar un copil din 10 spune că a fumat sau vapat în ultima săptămână.

Consumul crește odată cu vârsta copiilor. Pentru copiii de 14 ani și peste, 64% afirmă că au băut cafea în ultima săptămână, 27% că au băut alcool, iar 24% energizante. Totodată, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat. Consumul de alcool este mai răspândit în rândul băieților (22% vs. 18%).

Pe de altă parte, copiii susțin că au o alimentație sănătoasă, cu procente ridicate de legume, fructe, lactate și mâncăruri gătite. Cu toate acestea, Salvați Copiii avertizează asupra consumului ridicat de dulciuri, băuturi carbogazoase și produse de tip fast-food.

În general, copiii acordă o notă medie de 7,44 din 10 la întrebarea cât de fericiți s-au simțit în ultimele două săptămâni. Băieții se declară semnificativ mai fericiți decât fetele, la fel copiii cu vârsta sub 14 ani, comparativ cu cei mai mari și cei din mediul urban față de copiii din mediul rural. Cele mai scăzute valori medii sunt înregistrate de fetele cu vârsta peste 14 ani din mediul rural, iar cele mai ridicate de băieții cu vârsta sub 14 ani din mediul urban.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro