Reclamă
Reclamă

Doi polițiști au fost grav răniți sâmbătă, 29 iunie, de manifestanții care protestau împotriva congresului partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), informează AFP, citat de News.ro.

Incidentul s-a produs în apropierea sălii comunitare „Grugahalle”, unde aproximativ 550 de delegați ai partidului AfD erau reuniți. Poliția din regiunea Renania de Nord-Westfalia a specificat într-un comunicat că „agresori necunoscuți au lovit doi polițiști cu picioarele în cap” și au continuat să-i „lovească în timp ce erau la pământ”. Cei doi bărbați au fost „grav răniți” și au fost spitalizați.

Șapte dintre colegii lor au fost, de asemenea, ușor răniți în același atac. Autorii violenței au reușit să fugă de la locul incidentului.

Reclamă

În total, unsprezece polițiști au fost atacați în timpul unuia dintre numeroasele blocaje de stradă, organizate de manifestanți pentru a împiedica sosirea delegaților. Autoritățile au făcut mai multe arestări ca urmare a acestor confruntări.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a condamnat violențele pe rețeaua de socializare X: „Împotriva extremismului de dreapta și a rasismului, avem nevoie de forțe democratice puternice și de proteste pașnice. Dar nimic nu justifică violența”.

Pentru asigurarea ordinii în oraș, au fost mobilizați aproximativ o mie de polițiști. Autoritățile locale și-au exprimat îngrijorarea față de posibilitatea unor tulburări cauzate de extremiști de stânga.

Sâmbătă, majoritatea celor 50.000 de manifestanți, conform organizatorilor – deși poliția nu a oferit o estimare oficială -, au desfășurat proteste pașnice, afișând bannere și pancarte cu mesaje precum „Rezistență!” și „Împreună pentru democrație”.

În cadrul congresului, Tino Chrupalla a fost reales cu o majoritate covârșitoare, alături de Alice Weidel, pentru a conduce AfD pentru următorii doi ani. Chrupalla a reafirmat ambiția partidului de a accede la putere în Germania: „Vrem să guvernăm, mai întâi în est, apoi în vest, apoi la nivel federal”, a declarat el.

Partidul AfD, recunoscut pentru pozițiile sale ostile migranților, este așteptat să obțină rezultate semnificative la alegerile regionale din trei landuri est-germane în septembrie, însă este puțin probabil să obțină un scor care să-i permită guvernarea de unul singur. Până în prezent, celelalte partide au refuzat orice formă de cooperare cu această formațiune.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro