Reclamă
Reclamă

Comisia Europeană a autorizat vineri primul vaccin împotriva chikungunya, un virus transmis în principal de ţânţarul tigru. Specia are o prezență crescută în Europa, alături de alte tipuri de țânțari care răspândesc boli, ca efect al schimbărilor climatice.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează acest sector, dăduse deja undă verde, la sfârşitul lunii mai, pentru introducerea pe piaţă a acestui vaccin, după un avertisment al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) asupra prezenţei în mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE) a ţânţarilor capabili să transmită chikungunya, virusul Zika, febra dengue şi febra galbenă.

Vaccinul, denumit Ixchiq, dezvoltat de laboratorul european Valneva Austria, se prezintă sub forma unei doze unice şi va fi propus persoanelor adulte, cu vârsta peste 18 ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Reclamă

Acest vaccin stimulează organismul să producă anticorpi neutralizanţi la 28 de zile de la administrare, oferind protecţie timp de şase luni. „Deşi chikungunya nu este endemică în UE, efectele schimbărilor climatice au condus la o prezenţă crescută în Europa a ţânţarilor care transmit boli grave”, a explicat Comisia într-un comunicat.

În urma evaluării EMA, toate statele membre au aprobat noul vaccin. Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, vineri, o finanţare de 500.000 de euro pentru un proiect de eradicare prin sterilizare a unui anumit tip de ţânţar din Cipru, singura ţară din UE în care acesta este prezent.

Virusul se răspândeşte în principal în regiunile tropicale şi subtropicale. Infecţia, o boală similară dengue şi celei provocate de virusul Zika, poate provoca pacienţilor febră mare şi leziuni articulare, adesea invalidante.

În prezent, nu există tratament pentru chikungunya, care în kimakonde, o limbă vorbită în Tanzania şi Mozambic, înseamnă boala „omului aplecat”, o expresie sugestivă pentru durerile articulare severe resimţite.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro