Reclamă
Reclamă

Formaţiunea liberală a prim-ministrei estone, Kaja Kallas, Partidul Reformei, l-a desemnat sâmbătă pe ministrul climei, Kristen Michal, să preia postul de prim-ministru după ce actuala şefă a guvernului va demisiona în urma nominalizării sale de către liderii europeni în postul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate în viitoarea Comisie Europeană.

Viitorul premier a subliniat, în prima sa declaraţie după nominalizare, că prioritatea sa în această funcţie va fi securitatea Estoniei, ţară care sub conducerea Kajei Kallas s-a evidenţiat printre cele mai hotărâte susţinătoare ale Ucrainei în războiul cu Rusia, cerând chiar ca toate statele membre ale UE să aloce măcar 1% din PIB pentru ajutorul oferit guvernului de la Kiev.

Deşi Kristen Michal a menţionat că ar putea introduce unele schimbări în acordul de coaliţie pe care Partidul Reformei l-a încheiat cu social-democraţii şi cu partidul liberal Esti200, comentatorii politici cred că el nu va avea probleme la votul de încredere. Dar confirmarea sa definitivă în postul de premier ar putea veni abia în toamnă, după ce Kaja Kallas îşi va prelua postul la Bruxelles.

Reclamă

Potrivit Politico, unii lideri europeni ar fi avut rezerve faţă de ideea ca şefa guvernului eston – cunoscută prin radicalismul său antirusesc şi dată în urmărire de Rusia, de teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu.

Dar ea a obţinut, în cele din urmă, postul de şefă a diplomaţiei UE, în urma unei înţelegeri în care cele trei mari grupuri politice pro-europene, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew) şi-au împărţit funcţiile de top ale instituţiilor UE şi au confirmat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene.

Rusia a anticipat relaţii dificile cu UE în urma acestor numiri şi a descris-o pe Kaja Kallas drept „binecunoscută pentru remarcile sale absolut inacceptabile şi extrem de rusofobe”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro