Laurențiu Ilinca, coordonatorul Centrului de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), și Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, au discutat la Interviurile Digi24.ro despre pregătirile pentru procesul de vot din 9 iunie.

Întrebați despre stadiul pregătirilor pentru desfășurarea procesului de vot, Cătălin Chirca a declarat: „Suntem foarte bine din punct de vedere al pregătirilor, pe care le desfășurăm de mult. STS asigură întregul suport tehnic pentru AEP și BEC. Încă de anul trecut colegii au început să identifice locațiile în care vor funcționa secțiile de votare pentru a face survey-uri, pentru a identifica cele mai bune și optime soluții care pot fi implementate cu această ocazie.”

Referitor la impactul comasării alegerilor asupra desfășurării acestora, Laurențiu Ilinca a precizat: „Nu există o dificultate. Aplicația pentru verificarea dreptului la vot e configurată pentru ambele procese electorale. Se publică în timp real prezența la vot.”

În ce privește eventualele riscuri de fraudare a votului, Laurențiu Ilinca a explicat că noul sistem este conceput pentru a preveni astfel de incidente: „Sistemul se numește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Aplicația verifică dreptul alegătorului în secția de vot, dacă are interzis, dacă a mai votat în altă secție, dacă are mai puțin de 18 ani și inclusiv valabilitatea documentului.”

Cătălin Chirca a adăugat: „Sistemul va verifica dacă o persoană are drept la vot pentru europarlamentare sau pentru locale. În cazul în care o persoană își manifestă opțiunea să voteze doar la europarlamentare, atunci ea va fi validată pentru europarlamentare, invalidată pentru locale și își va exprima mai departe votul. Dacă votează pentru locale și ulterior merge într-o altă localitate să voteze pentru europarlamentare, când va fi scanat CNP-ul, tableta îi va returna acest mesaj, că persoana poate vota pentru europarlamentare, însă pentru locale deja a votat într-o altă secție.”