Reclamă
Reclamă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de mulțumire României și președintelui Klaus Iohannis, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis joi să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

„Sunt recunoscător României și Președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. Această contribuție crucială ne va consolida scutul aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă. Apreciez conducerea puternică și sprijinul principial al României pentru Ucraina. Important este că acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa”, a declarat Zelenski.

CSAT a discutat pe larg subiectul trimiterii unui sistem antiaerian Patriot în Ucraina, iar Ministerul Apărării Naționale a venit cu „o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme Patriot”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Membrii Consiliului au hotărât astfel să doneze un sistem Patriot Ucrainei.

Reclamă

Președintele ucrainean a subliniat importanța regională a acestui ajutor: „Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu se mai confrunte în viitor cu acțiunile agresive ale Rusiei la scară mai largă.”

Potrivit comunicatului CSAT, „Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem”.

În schimbul donării sistemului Patriot, România solicită aliaților, în special Statelor Unite, livrarea unui „sistem similar sau echivalent”. „Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, mai precizează comunicatul.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro