Reclamă
Reclamă

Ksenia Karelina, născută în Rusia și stabilită în SUA în urmă cu peste zece ani, a fost arestată și este acuzată de trădare prin colectarea de fonduri pentru armata ucraineană. Procesul ei a început joi, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Karelina va fi judecată la Ekaterinburg, în ședințe nepublice, conform practicii din Rusia în astfel de cazuri. Într-o scurtă înregistrare video difuzată de instanță, inculpata apare într-o boxă închisă transparentă, purtând blugi și o cămașă în carouri verzi și zâmbind slab în timp ce era fotografiată de reporteri.

Conform legii ruse, ea ar putea fi condamnată la o pedeapsă între 12 ani de detenție și închisoare pe viață. Reuters menționează că achitările pentru acuzații de trădare sunt rare în justiția rusă.

Reclamă

Agenția reamintește că în închisorile din Rusia se află în prezent mai mult de zece cetățeni americani, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina în relațiile dintre Moscova și Washington.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat-o pe Karelina în ianuarie, în timp ce aceasta își vizita părinții și sora la Ekaterinburg. Acuzația inițială a fost de „huliganism mărunt”, însă ulterior a apărut o acuzație mult mai gravă, de trădare.

Fosta ei soacră, Eleonora Sreboski, a declarat în februarie pentru Reuters că voiajul începuse în jurul Anului Nou, cu un bilet primit cadou de Karelina de la prietenul ei. Tot Sreboski a afirmat că fosta ei noră și-a asigurat prietenul că Rusia este o țară „sigură” și că nu are niciun motiv de teamă privind călătoria.

Conform aceleiași surse, Karelina donase o sumă mică de bani organizației non-profit Razom for Ukraine (Împreună pentru Ucraina) din New York, care trimite ajutoare civile țării invadate de forțele ruse în 2022.

Karelina, acum în vârstă de peste 30 de ani, a ajuns în Statele Unite în 2012, în cadrul unui program de studii și lucru. Ea a fost căsătorită scurt timp cu fiul Eleonorei Sreboski; acesta a spus despre fosta lui soție că are o fire veselă și nu este interesată de politică. Pe conturile din rețelele sociale, Karelina a publicat fotografii cu ea și prieteni de-ai ei la plajă sau în excursii, fără mesaje politice. Într-o fotografie din 2021 ea apare fluturând un mic drapel al SUA, cu explicația „Cetățenie”.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro