Reclamă
Reclamă

Starul de la Hollywood, cunoscut și pentru activismul său de mediu, Arnold Schwarzenegger, a denunţat joi faptul că guvernele lumii „nu îşi îndeplinesc responsabilităţile” în faţa crizei climatice, acuzându-le că permit prea multă birocraţie, care împiedică salvarea planetei. Declarațiile au fost făcute în cadrul deschiderii celui de-al optulea summit de mediu, „Austrian World Summit” (AWS), desfășurat la Viena.

„Salvaţi copiii noştri, planeta, viitorul nostru. Nu ar trebui să auzim că asta este greu, că nu îmi pasă, faceţi-o, oamenii v-au votat să faceţi asta”, a îndemnat actorul de origine austriacă. Schwarzenegger, care a fost guvernator al statului California între 2003 și 2010, a reiterat necesitatea de a „face tot ce este necesar, chiar dacă este incomod” pentru a opri „poluarea care provoacă anual şapte milioane de decese în întreaga lume”.

Actorul a criticat mai multe națiuni pentru paralizarea luptei împotriva schimbărilor climatice prin interzicerea folosirii energiei nucleare sau prin necesitatea „prea multor autorizaţii” pentru construcția de instalații eoliene, solare sau hidroelectrice. „În întreaga lume, guvernele permit birocraţiei să împiedice procesul. Cum îşi ţin aceşti politicieni promisiunile când ştiu că aceste întârzieri vor face imposibil să le ţină? Cum le poţi spune oamenilor că este o urgenţă când le permiţi aceste întârzieri nebuneşti?”, a subliniat Schwarzenegger.

Reclamă

Cu toate acestea, Schwarzenegger nu l-a inclus în mod explicit în criticile sale pe președintele Statelor Unite, Joe Biden. Dimpotrivă, l-a felicitat pe Biden pentru că a menținut deschisă centrala nucleară Diablo Canyon din California, ultima cu reactoare operaţionale din acest stat american. „Centrala urma să se închide în 2024, dar președintele Biden a decis să o mențină deschisă, să o modernizeze şi să cheltuiască milioane de dolari, deoarece reprezintă 9% din energia curată pentru California”, a spus Schwarzenegger.

Consilierul pentru energie curată al președintelui Biden, John Podesta, prezent la eveniment, s-a alăturat recunoașterii agendei de energie curată a președintelui SUA, menționând necesitatea cooperării cu Europa pentru a duce mai departe aceste planuri. Podesta a amintit-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru promovarea Pactului Verde European și a subliniat necesitatea „de a lupta împotriva celor care vor combustibili fosili, a celor care vor să dea înapoi şi să facă mai dificil de investit în energia durabilă”.

Sub deviza „Fii util: Instrumente pentru o planetă sănătoasă”, AWS găzduiește anul acesta aproximativ 800 de experți și reprezentanți politici din întreaga lume, inclusiv președintele federal austriac, ecologistul Alexander Van der Bellen, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru Pactul Verde European, Maros Sefcovic. Potrivit organizatorilor, prezența la summit continuă să bată recorduri în fiecare an, motiv pentru care evenimentul din acest an găzduiește o expoziție de proiecte prezentate de start-up-uri și ONG-uri pentru a promova misiunea acestei inițiative.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro