Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat retragerea candidaturii pentru funcția de secretar general al NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte, comentează AFP și Reuters.

Iohannis i-a informat pe membrii NATO că se retrage din cursă, a anunțat într-un comunicat CSAT, care a decis să-l susțină pe premierul olandez pentru conducerea Alianței.

Șansele liderului român, care și-a dezvăluit ambițiile în martie, erau de la început slabe, în contextul susținerii lui Mark Rutte de către Statele Unite, scrie AFP, citată de News.ro. România a crescut ca importanță în NATO prin poziția sa strategică de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice. Peste 5.000 de militari NATO sunt staționați pe teritoriul român.

Reclamă

Însă Klaus Iohannis nu a reușit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianței. Numai Ungaria premierului naționalist Viktor Orban l-a susținut pe Iohannis, după care l-a abandonat marți, în favoarea marelui favorit Mark Rutte, amintește agenția de presă.

În contextul războiului din Ucraina și îngrijorați de posibila întoarcere la Casa Albă a lui Donald Trump, membrii alianței au ajuns la concluzia că Rutte este cea mai bună persoană pentru acest post, scrie și Reuters.

În același timp cu anunțul privind decizia lui Iohannis, CSAT a declarat că va dona Ucrainei unul dintre cele două sisteme operaționale Patriot ale țării. CSAT, care este prezidat de Iohannis, a declarat că președintele a informat săptămâna trecută NATO despre decizia sa de a se retrage și despre faptul că România va sprijini candidatura lui Rutte.

Având în vedere că toți cei 32 de membri NATO îl susțin acum pe premierul olandez, diplomații din statele membre se așteaptă ca Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează alianța, să-l aleagă oficial pe Rutte pentru această funcție în zilele următoare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro