Reclamă
Reclamă

Înmulțirea crimelor comise de deținuți grațiați de către președintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă neliniște în societatea rusă. Deputata rusă Nina Ostanina a tras un semnal de alarmă după ce a fost informată despre asasinarea unei fetițe de 12 ani în regiunea Kemerovo. „Asasinarea unei fetițe de 12 ani în regiunea Kemerovo a scos la iveală o amenințare îngrozitoare. Un bărbat judecat de mai multe ori, condamnat pentru crimă, eliberat din închisoare pentru a participa la război și revenit la viața civilă a comis o nouă crimă brutală”, a scris Ostanina pe Telegram, conform Agerpres.

Crima, care a șocat societatea rusă, a fost revelată miercuri, când trupul neînsuflețit al fetei a fost găsit cu semne de moarte violentă. Autoritățile au atribuit-o unui fost combatant recrutat din închisoare, unde ispășea o pedeapsă de 13 ani și jumătate pentru uciderea unei femei și care fusese judecat de cel puțin șase ori pentru diverse infracțiuni.

Nina Ostanina, șefa Comisiei pentru familie și protecția copilului din Duma de Stat, a avertizat că „vor mai fi crime precum aceasta”. „La întoarcerea de pe front, aceste persoane au dovedit că nu sunt pregătite pentru reintegrarea socială și reprezintă o amenințare pentru societate”, a spus ea, solicitând autorităților să-și asume responsabilitatea de a proteja cetățenii de astfel de infractori printr-o „monitorizare constantă” și sprijinirea reintegrării lor pe piața muncii.

Reclamă

Ostanina a menționat că comisia condusă de ea a accelerat pregătirile pentru un proiect de lege care să reglementeze această problemă. „Trebuie să acționăm fără întârziere. Nu putem permite ca astfel de coșmaruri să se repete. Copiii noștri merită o viață în siguranță și protecție în fața unor infractori nemiloși”, a adăugat ea.

După declanșarea invaziei ruse în Ucraina și recrutarea de deținuți pentru a lupta pe front, o practică susținută de compania rusă de mercenari Wagner, Rusia a fost afectată de un val de crime și delicte comise de persoane întoarse de pe câmpul de luptă.

Publicația online Gazeta.ru a relatat recent despre cazul unei tinere femei însărcinate care și-a pierdut copilul în urma unei bătăi aplicate de un membru Wagner recrutat din închisorile rusești. Medicii au constatat că femeia a suferit leziuni la cap, fracturi de coaste și ale falangelor mâinilor, precum și multiple echimoze. Deși vinovatul a fost arestat, el a reușit să evite să fie judecat prin returnarea pe front.

În aprilie, un alt combatant Wagner a ucis o femeie în regiunea Leningrad și a dezmembrat-o; în martie, un alt fost deținut și membru Wagner a înjunghiat-o de cel puțin 15 ori pe femeia cu care trăia și apoi i-a tăiat o ureche. Acestea sunt doar două exemple dintr-o listă mai lungă de astfel de crime.

Conform publicației independente Viorstka, în ultimii doi ani, peste 100 de persoane au fost ucise de veterani ai războiului în Ucraina recrutați din închisorile rusești. Victimele sunt, de obicei, membri de familie sau vecini, iar crimele se comit din motive domestice, adesea legate de consumul de alcool.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro