Grecia a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore, în contrast cu cea tradițională de 40 de ore, măsura fiind descrisă de sindicate drept „barbară”. Decizia, care a intrat în vigoare luni, a stârnit reacții puternice.

„Nu are niciun sens”, a declarat Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție”.

Guvernul condus de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis susține că măsura este necesară din cauza două pericole majore: scăderea populației și lipsa de muncitori calificați. Mitsotakis a descris situația demografică drept o „bombă cu ceas”.

Se estimează că aproximativ 500.000 de greci, majoritatea tineri educați, au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor din 2009. Noua schemă de șase zile va fi aplicată doar companiilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din anumite industrii și fabrici va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensate cu o suplimentare de 40% la salariul zilnic.

Prim-ministrul Mitsotakis a afirmat că noua legislație este „prietenos pentru lucrători” și va aduce Grecia în concordanță cu restul Europei.

În răspuns la adoptarea noii măsuri, mulți oponenți, inclusiv sindicatele, au ieșit în stradă pentru a protesta, considerând că măsura reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește drepturile angajaților.

„În realitate, acest lucru a fost adoptat de un guvern angajat din punct de vedere ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru companii”, a spus Sotiropoulos. „O productivitate mai bună vine cu condiții de muncă mai bune, o calitate mai bună a vieții pentru angajați și asta, știm acum, înseamnă mai puține ore, nu mai mult”.

Măsura a fost posibilă parțial din cauza scăderii puterii sindicatelor, afectate de măsurile de austeritate implementate în contextul crizei datoriilor.

În alte țări, un program de patru zile de lucru pe săptămână a demonstrat un nivel crescut de productivitate, datorat nivelurilor îmbunătățite de concentrare. În 2022, Belgia a acordat angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru pe patru zile în loc de cinci. Programe similare-pilot au fost realizate în Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.