Reclamă
Reclamă

România pierde anual 1000 de hectare de teren arabil din cauza schimbărilor climatice, iar „sudul României va fi deșertificat complet, în 50 de ani, dacă nu întreprindem măsurile necesare”, a declarat joi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Interviurile Digi24.ro.

În cadrul interviului, ministrul a subliniat că problema schimbărilor climatice reprezintă o chestiune de siguranță națională. Fechet a explicat că „Problema mediului a fost, fără îndoială, dintotdeauna o chestiune de siguranță națională, pentru că atunci când discuți despre mediu, discuți despre poluare și prin Constituție, românilor trebuie să le asigurăm un mediu propice și un mediu curat, un mediu sănătos. Când discutăm despre mediu, discutăm despre schimbări climatice și asta e o chestiune de siguranță națională, pentru că nu văd cum ar putea să nu fie atunci când știm că pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an în sudul României”.

El a adus în discuție și problema gestionării resurselor de apă, menționând că „nu văd cum ar putea să nu fie atunci când constatăm că dacă nu gestionăm corespunzător resursa de apă dulce a României și nu mă refer doar la resursele supraterane, mă refer mai ales la la apa subterană, riscăm să o pierdem. Dacă secau fântânile o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani, acum, în fiecare vară, rămân fără apă. Iar viața fără apă nu doar că e complicată, dar ea nu poate exista. Comunități întregi se confruntă cu acest fenomen al lipsei resursei de apă și se adaptează așa cum pot”.

Reclamă

Fechet a avertizat că, fără acțiuni concrete, sudul României va deveni complet deșertificat în următoarele cinci decenii. El a precizat că „Cred că suntem obligați, pe de o parte, să vorbim despre aceste lucruri, să spunem că dacă nu facem ceva, în 50 de ani sudul României se deșertifică complet. Dacă nu facem ceva, în 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei, care pentru unii pare o bucurie la prima vedere. Ea, însă, vine la pachet cu foarte multe neajunsuri, pentru că o climă aridă înseamnă pierderi masive pentru agricultură, înseamnă disconfort termic, înseamnă oameni care vor avea de suferit”.

Ministrul a vorbit și despre măsurile urgente necesare pentru a încetini fenomenul de deșertificare, inclusiv împădurirea sudului României. „Din acest motiv folosim toate instrumentele pe care le cunoaștem la momentul acesta, cel mai la îndemână fiind cel prin care încercăm să împădurim sudul României, pentru a încetini fenomenul”, a spus el.

Întrebat despre extinderea deșertificării, Fechet a răspuns: „Pierdem 1000 de hectare în fiecare an. Asta e viteza cu care se extinde deșertul, după cum îl numim noi, Sahara Olteniei, din din sudul României. Este ca o molimă care se extinde. Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara”.

El a subliniat necesitatea unor acțiuni imediate: „Am mai spus, dacă nu acționăm rapid, riscăm să pierdem pentru totdeauna (n.red. sudul României), pentru că un teren deșertificat complet e mult mai greu de readus la starea lui inițială decât în situația în care se face acest lucru mai din timp”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro