Reclamă
Reclamă

Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până vin rezultatele de sânge. Aceasta este cea mai nouă modificare a Codului Rutier, care a dus la o revoltă printre români, care au inițiat inclusiv o petiție online prin care cer anularea modificărilor din lege. Sunt nemulțumiți de posibilitatea de a rămâne fără permis luni bune, cât durează uneori venirea rezultatelor analizelor de sânge. Petiția a strâns deja mai bine de 50.000 de semnături.

Motivul pentru care unii șoferi refuză testarea cu drugtestul este că jumătate dintre acestea s-au dovedit că dau rezultate fals pozitive. Florin, șofer de mai bine de 10 ani, a fost testat în luna mai și s-a dovedit pozitiv la amfetamină. „Cu câteva zile înainte am luat nurofen pentru durere de măsea. Nu sunt consumator, nu am consumat în viața mea,” a declarat Florin.

În trecut, șoferii care refuzau testarea cu drugtestul erau duși la o unitate de medicină legală pentru recoltarea probelor, iar medicii decideau dacă sunt apți sau nu să conducă. Conducătorii auto considerați capabili să se urce din nou la volan își păstrau permisul până la venirea rezultatelor analizelor.

Reclamă

Opiniile șoferilor sunt împărțite. Unii consideră că noile modificări sunt nepotrivite, deoarece testele nu sunt 100% precise. „Urât. Cum să rămâi fără permis dacă testele nu sunt 100%,” a spus un șofer. Alții susțin că era nevoie de aceste modificări în contextul tragediilor provocate de șoferii drogați și băuți. „Ar trebui să se facă acest lucru că e normal să nu mai fie atâtea accidente și atâtea probleme,” a afirmat un alt șofer.

Noile modificări vor să reducă timpul de așteptare pentru rezultatele probelor biologice de droguri. Alexandru Popa, reprezentant al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, a declarat: „Presiunea asupra instituțiilor de medicină legală a devenit foarte mare și noi am previzionat acest lucru, context în care s-a stabilit ca determinarea analizelor să se poată face și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens.”

Avocații subliniază că procedura de recuperare a permisului este greoaie până la obținerea rezultatelor analizelor. Instanțele aplică textul de lege în baza căruia dovada înlocuitoare este fără drept de circulație și permisul nu poate fi eliberat până la finalizarea cercetării penale.

Din momentul publicării ordonanței în Monitorul Oficial, există un termen de patru luni până când aceasta va intra în vigoare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro