Un eveniment astronomic rar, ce implică o explozie masivă în sistemul T Coronae Borealis, situat la aproximativ 3.000 de ani-lumină distanță, este pe cale să ofere un spectacol magnific vizibil cu ochiul liber pe cer. Această explozie, care va lumina cerul nopții pentru mai multe zile, ar putea avea loc oricând de acum până în septembrie, conform declarațiilor lui Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent.
Dublul astronomic, format dintr-o pitică albă și o gigantă roșie, va experimenta o creștere extraordinară în luminozitate, transformându-se într-o „nouă stea” pe cer. Evenimentul, descris de specialiști ca o nouă, va transforma peisajul cerului nopții, făcând T Coronae Borealis cea mai strălucitoare stea în constelația Coroanei Boreale pentru o perioadă scurtă de timp.
„Vom avea parte de o surpriză, având parte de o așa-zisă nouă stea pe cer,” a declarat Brown, explicând că steaua pitică albă va acumula material de la însoțitoarea sa gigantă roșie până când va declanșa o explozie termonucleară. Această explozie va crește luminozitatea sistemului de la o magnitudine de 11, aproape vizibilă cu binoclul, la o magnitudine impresionantă de 2, comparabilă cu stelele din Ursa Mare, și ușor de observat cu ochiul liber.
Evenimentul, pe care astronomii îl consideră o oportunitate rară de observație, va oferi publicului șansa de a fi martor la un dans cosmic impresionant, marcând temporar apariția unei noi stele pe cer. După ce va străluci intens timp de mai multe zile, T Coronae Borealis va estompa treptat, retrăgându-se din nou în obscuritate pentru următorii 80 de ani.