Oscilarea prețului la carburant din ultima vreme i-a făcut pe șoferii din România să caute alternative mai ieftine.

Prima și cea mai la îndemână a fost achiziționarea unei mașini electrice. Însă, în prezent, datele unui studiu arată că balanța înclină în favoarea benzinei. Cum s-a ajuns la situația în care plinul unei mașini clasice este mai rentabil decât o încărcare electrică.

La început, românii au picat în mirajul mașinilor electrice. Dincolo de faptul că nu polua deloc că s-au oferit anumite vouchere de la stat, șoferi au mai fost convinși de un aspect. Și anume, acela al costului de reîncărcare. În primă fază, încărcarea mașinilor în spații electrice a fost gratuită. Însă, cu timpului, studiile au arătat că prețul încărcării electrice este egal sau mai mare cu cel al alimentării cu benzină.

Momentan, mai există șoferi care sunt sceptici cu privire la tranziția către mașini electrice. Și nu neapărat costul achiziției îi sperie, ci infrastructura de la noi care lasă de dorit. Într-un studiu realizat de cei de la wall-street.ro, se pare că un plin de benzină este mai ieftin decât o alimentare completă electrică.

Răsturnare de situație. Studiu: Benzina, mai ieftină decât încărcarea electrică
Pixabay

Mașina electrică, un deziderat pentru mulți șoferi

Studiul a vizat analiza unui autonomii echivalente a 160 de kilometri. Evident, trebuie precizat faptul că o mașină pe benzină are capacitatea de 45-50 de litri de combustil cu care poate parcurge fără nicio problemă peste 600 de kilometri.

În ceea ce privește autonomia mașinilor electrice, acestea pot parcurge 350 de kilometri, fără a fi necesară o reîncărcare. Și, totuși, există și mașini scumpe, electrice, a căror autonomie este de peste 800 de kilometri.

Potrivit studiului, cei mai afectați de creșterea considerabilă a prețurilor sunt șoferii cu venituri modeste spre medii. Fiind analizată piața din Statele Unite ale Americii, s-a ajuns la concluzia că o mașină compactă este mult mai avantajoasă, iar explicația este una cât se poate de simplă.