Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat recent activitățile de spionaj rusesc din Germania și Marea Britanie drept ‘periculoase și inacceptabile’. În cadrul unei conferințe de presă la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz, Stoltenberg a subliniat unitatea și vigilența Alianței față de astfel de acte, precum și continuarea sprijinului pentru Ucraina. “Astfel de acte nu ne vor descuraja”, a afirmat el, referindu-se la susținerea NATO pentru Ucraina și coordonarea împotriva oricărui act ostil.

Incidentele de spionaj au fost rapid aduse în atenția publicului, cu arestarea a două persoane în Germania și acuzarea a doi cetățeni britanici de cooperare cu serviciile de informații ruse. Stoltenberg a reiterat sprijinul NATO pentru Germania și Regatul Unit, evidențiind importanța reacției coordonate a alianței.

În aceeași ordine de idei, cancelarul Scholz a vorbit despre necesitatea susținerii continue a Ucrainei “atât timp cât va fi nevoie”, subliniind angajamentul Germaniei manifestat prin sprijinul financiar substantial destinat Ucrainei și solicitarea adresată partenerilor europeni de a oferi echipamente militare suplimentare Kievului.